Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman Machir Bay Collaborative Vatting McShelfie
Kleur: stro
ABV: 46%

Cask Influence

Kilchoman heeft al zo’n 20 zogenaamde ‘Collaborative Vatting’ releases achter de rug. Bij deze vattings wordt de ‘Cask Influence’ nagegaan. In het geval van de botteling voor onze vrienden van De Schelf uit Hamme – whiskyclub McShelfie, dus – gaat het om 95% bourbon en 5% sherry. Ze worden allemaal gebotteld op 46%.

De neus is lekker peaty, moet ik zeggen. Graan, mandarijn, appels met slechts een hint van rozijntjes en bittere appelsienmarmalade. Iets van plasticine steekt de kop op, alsook zachte, zoete rook. Goh, ja, jong en dartel, maar altijd goed, die Kilchoman.

Zacht op de tong, maar wel zoeter dan ik had verwacht. Appels worden nu mooi aangevuld met citrustoetsen en zelfs wat jonge ananas. De rokerigheid grijpt erg snel flink om zich heen, waarbij je mond lekker warm gemaakt wordt. Gember, zoethout en zwarte peper geven hem punch. Een druppeltje visolie zorgt voor een maritieme toets. Erg aangenaam.

De rokerig zoete afdronk is heerlijk.

Een geweldige winterdram. Die mag op het bovenste schap (zag u wat ik daar deed?), even aan de kant. Die verdient een plek in de Kilchoman Kaleidoscope tasting die ik binnenkort plan.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).