Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 24 Year Old 1992/2016 Citrus Sizzle, Wemyss, hogshead, 250 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.4%

Complexe Aciditeit

Het was al weer enkele maanden geleden dat ik nog eens een Bowmore aan de lippen mocht zetten, maar deze werd door een aantal van mijn vrienden erg warm aanbevolen. Eén iemand noemde het zelfs de beste Bowmore die hij ooit had gedronken. Stel je voor! Dus opende ik de jacht op een sample en vond deze op Spirits in the Sky vorig jaar. Ik ga me er even voor zetten.

Je ruikt onmiddellijk de turf alsook de zee, maar al gauw wordt dit op een elegante manier teruggedrongen door een karrenvracht aan citrusfruit, met citroen op kop, op de hielen gevolgd door limoen. Fris en helder, gevolgd door flink wat vanille en iets van gras. Een erg zomerse Bowmore op de neus.

Erg gevarieerde aankomst. Meteen is er van alles aan de gang: turf, zilt, citrus, koude assen en iets van munt. Gamba’s op de barbecue, besprenkeld met fris citroensap. Goeie body, overigens. Een beetje peper en munt zorgen voor wat zing, terwijl de rook langzaam ontwikkelt en eerder op de achtergrond blijft hangen en toch het geheeld draagt, als u begrijpt wat ik bedoel. Complexe aciditeit (wow, Mark, dat klinkt erg goed… show-off). Een bittertje als van een druivenpit naar het einde toe. Het geheel is erg harmonieus, moet ik zeggen.

De afdronk is echter zijn troef. Erg lang, licht drogend, met prachtige zoete versus zilte toetsen, de rook die groter wordt en je even op de vingers tikt ‘dit is wel Islay, hé!’. Doet me zelfs even aan mijn geliefde Caol Ila denken (dat zullen ze bij Bowmore misschien niet graag horen, maar voor mij is dat muziek in de oren). Wat gekonfijte gember op het sterfbed.

Zalige Bowmore, inderdaad. En als je bedenkt dat ik deze tasting note op een zaterdagmorgen maak, voor het ontbijt (omdat de smaakpapillen dat nog fris zijn), kan je je inbeelden dat mijn dag niet meer stuk kan.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)