Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bowmore 21 Year Old 1989 Siler Seal

Tasting Notes Posted on zo, mei 31, 2020 21:40:47

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 21 Year Old 1989/2011, Siler Seal, 565 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Morgenochtend

‘Schat, tegen 8u vanavond komt Bob efkes een fles ophalen, oké?’
‘Tuurlijk, liefste.’ ’t Is toch een schatje, mijn vrouw.
Bob kwam toe om half negen en vertrok ten langen leste – na wederom een beruchte front-door-tasting – naar huis rond half één ’s nachts. Maar wat een heerlijk spul hebben we gedronken. Eén van de hoogtepunten van de avond was deze oudere Bowmore van Silver Seal (waarvan ik de kurk brak bij het openen van de fles, waarvoor nogmaals mijn excuses, Bob!).

Elegante neus met verrassend veel heldere en frisse citrustoetsen (denk limoen en citroen) en gele meloen. Dat wordt onmiddellijk gevolgd door olijfolie, zeebries, hooi en kamfer. Doet me heel even aan mezcal denken (note to self: dringend nog eens naar Palenque afzakken!). Een toefje rubber, een beetje teer, zachte rokerigheid, licht medicinaal met een al even zachte zilte rand, maar vooral perfect gebalanceerd.

Hoewel hij zacht binnenkomt, ontwikkelt hij wel onmiddellijk een groots zilt element en wordt ook de rook meteen even in your face. Maar als je daar voorbij bent, ontdek je een ware parel met mooie toetsen van Mirabellen, limoen, ansjovis en sappige peren. Zelfs een hint van mango en ananas (’t is even zoeken, maar te vinden).

De afdronk is heerlijk lang, zilt versus zoet met vooral citrus en zoethout.

Zet het glas op het aanrecht en ga slapen. Eerste werk morgenochtend: ruiken aan dat glas. You’ll thank me later. Bedankt,  Bob, om deze prachtige Bowmore met mij te delen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bowmore 24 Year Old 1992 Citrus Sizzle Wemyss

Tasting Notes Posted on zo, mei 31, 2020 16:36:46

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 24 Year Old 1992/2016 Citrus Sizzle, Wemyss, hogshead, 250 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.4%

Complexe Aciditeit

Het was al weer enkele maanden geleden dat ik nog eens een Bowmore aan de lippen mocht zetten, maar deze werd door een aantal van mijn vrienden erg warm aanbevolen. Eén iemand noemde het zelfs de beste Bowmore die hij ooit had gedronken. Stel je voor! Dus opende ik de jacht op een sample en vond deze op Spirits in the Sky vorig jaar. Ik ga me er even voor zetten.

Je ruikt onmiddellijk de turf alsook de zee, maar al gauw wordt dit op een elegante manier teruggedrongen door een karrenvracht aan citrusfruit, met citroen op kop, op de hielen gevolgd door limoen. Fris en helder, gevolgd door flink wat vanille en iets van gras. Een erg zomerse Bowmore op de neus.

Erg gevarieerde aankomst. Meteen is er van alles aan de gang: turf, zilt, citrus, koude assen en iets van munt. Gamba’s op de barbecue, besprenkeld met fris citroensap. Goeie body, overigens. Een beetje peper en munt zorgen voor wat zing, terwijl de rook langzaam ontwikkelt en eerder op de achtergrond blijft hangen en toch het geheeld draagt, als u begrijpt wat ik bedoel. Complexe aciditeit (wow, Mark, dat klinkt erg goed… show-off). Een bittertje als van een druivenpit naar het einde toe. Het geheel is erg harmonieus, moet ik zeggen.

De afdronk is echter zijn troef. Erg lang, licht drogend, met prachtige zoete versus zilte toetsen, de rook die groter wordt en je even op de vingers tikt ‘dit is wel Islay, hé!’. Doet me zelfs even aan mijn geliefde Caol Ila denken (dat zullen ze bij Bowmore misschien niet graag horen, maar voor mij is dat muziek in de oren). Wat gekonfijte gember op het sterfbed.

Zalige Bowmore, inderdaad. En als je bedenkt dat ik deze tasting note op een zaterdagmorgen maak, voor het ontbijt (omdat de smaakpapillen dat nog fris zijn), kan je je inbeelden dat mijn dag niet meer stuk kan.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Mark’s Whisky Ramblings 313: Lagavulin 10 Year Old Travel Exclusive

Mark's Whisky Ramblings Posted on zo, mei 31, 2020 07:50:34

Eén van de leuke dingen van op reis gaan is… shoppen in de duty free, natuurlijk! Op terugweg van mijn skivakantie in Oostenrijk, vond ik op de luchthaven deze jonge Lagavulin 10 Year Old die ik voor een aantrekkelijke prijs kon meepakken. Zo gezegd, zo gedaan.