Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 21 Year Old 1989/2011, Siler Seal, 565 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Morgenochtend

‘Schat, tegen 8u vanavond komt Bob efkes een fles ophalen, oké?’
‘Tuurlijk, liefste.’ ’t Is toch een schatje, mijn vrouw.
Bob kwam toe om half negen en vertrok ten langen leste – na wederom een beruchte front-door-tasting – naar huis rond half één ’s nachts. Maar wat een heerlijk spul hebben we gedronken. Eén van de hoogtepunten van de avond was deze oudere Bowmore van Silver Seal (waarvan ik de kurk brak bij het openen van de fles, waarvoor nogmaals mijn excuses, Bob!).

Elegante neus met verrassend veel heldere en frisse citrustoetsen (denk limoen en citroen) en gele meloen. Dat wordt onmiddellijk gevolgd door olijfolie, zeebries, hooi en kamfer. Doet me heel even aan mezcal denken (note to self: dringend nog eens naar Palenque afzakken!). Een toefje rubber, een beetje teer, zachte rokerigheid, licht medicinaal met een al even zachte zilte rand, maar vooral perfect gebalanceerd.

Hoewel hij zacht binnenkomt, ontwikkelt hij wel onmiddellijk een groots zilt element en wordt ook de rook meteen even in your face. Maar als je daar voorbij bent, ontdek je een ware parel met mooie toetsen van Mirabellen, limoen, ansjovis en sappige peren. Zelfs een hint van mango en ananas (’t is even zoeken, maar te vinden).

De afdronk is heerlijk lang, zilt versus zoet met vooral citrus en zoethout.

Zet het glas op het aanrecht en ga slapen. Eerste werk morgenochtend: ruiken aan dat glas. You’ll thank me later. Bedankt,  Bob, om deze prachtige Bowmore met mij te delen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)