Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila Smoke & Sherry, Cooper’s Choice b. 2020, 700 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.0%

Sojasaus

Cooper’s Choice (een label van de Vintage Malt Company) lanceerde begin dit jaar deze Caol Ila zonder leeftijdsaanduiding. Hij rijpte eerst op Amerikaanse eik en kreeg dan nog een finish op een oloroso sherryvat. Moet je dat kleurtje zien! Op vatsterkte, dat spreekt.

Heerlijke donkerzoete neus met rozijnen, pruimen en overrijpe perzik die het sap langs je kin doet lopen als je en onverhoeds in bijt. Gerookte ham, kelp, rosbief en tabak… en een flinke snuif keukenzout. Spek op de barbecue overgoten met sojasaus. En lekker dat het is!

Zacht en romig ondanks het ABV. Zoet gaat head-to-head met zilt, terwijl de rook met de pluimen gaat lopen. Man, man, man: het kot staat in brand! Het umami karakter is nog present, maar wordt nu vlotjes overstemt door flink wat zoete smaken als van pruimensiroop, donkere honing en een confituur van perzik en appels. Rabarber. En dan gaat het plots terug de zilte toer op. Hier is één en ander aan de gang en het is een klein feestje. Naar het einde toe komt er wat bitterheid aan te pas als van walnoten. Lekker kruidig ook: nootmuskaat, oregano en tot slot wat balsamicoazijn. Heerlijk!

Bijzonder lange afdronk op teer, getoaste eik en gerookte ham gewikkeld rond een dadel.

Deze komt ongetwijfeld uit hetzelfde nest als de Vital Spark en de Caol Ila 2010 van Adelphi die ik zopas proefde. Stuk voor stuk geweldig. Merci, Marcel.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).