Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 9 Year Old 2010 Signatory Cask Strength

Tasting Notes Posted on ma, mei 25, 2020 16:47:55

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2020, Signatory Vintage, Cask Strength Collection, refill sherry butt #316659, 673 bts
Kleur: brons
ABV: 60.1%

Rosbief met Pruimen

Maar jongens, toch, nog zo’n erg jonge en hoog-alcoholische Caol Ila, deze keer uit de stallen van Signatory en gebotteld in die machtige decanters uit de Cask Strength Collection. Ze schenken moeilijk, maar staan wel prachtig op het schap. En dat kleurtje… een heerlijk, helder brons. Het water komt me al in de mond.

Zalige neus! Rosbief met pruimen! Flink wat chocolade, chicorei, snuiftabak en karamel. Een karrenvracht aan butterscotch. Verdacht zachte turfrook. Een druppeltje balsamico, geprakte banaan en een lichte, niet-storende toets van rubber. Scheepstouw. Geweldig.

Mooi olieachtig en meteen een tikkeltje pikant op zwarte peper en kruidnagel. Assen, teer, gepekeld vlees. Flink maritiem met een zoet randje van banaan, karamel en gekonfijte appelsienschillen. Zoet versus zilt en absoluut heerlijk. En perfecte integratie van de alcohol want hoewel ik hem puur proef, voel ik niet de neiging om hier water aan toe te voegen. Dit is een staaltje vakmanschap.

Heerlijk lang en warme afdronk, waarbij vooral zoete rook erg lang blijft hangen en je met een zelfvoldane glimlach in je Chesterfield doet onderuitzakken.

Ik was beter de Coal Ila Charlatan geworden in plaats van de Toshan Man. Man, wat ben ik zot van deze malt! Meteen een fles aangeschaft.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila Smoke & Sherry Cooper’s Choice

Tasting Notes Posted on ma, mei 25, 2020 06:47:06

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila Smoke & Sherry, Cooper’s Choice b. 2020, 700 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.0%

Sojasaus

Cooper’s Choice (een label van de Vintage Malt Company) lanceerde begin dit jaar deze Caol Ila zonder leeftijdsaanduiding. Hij rijpte eerst op Amerikaanse eik en kreeg dan nog een finish op een oloroso sherryvat. Moet je dat kleurtje zien! Op vatsterkte, dat spreekt.

Heerlijke donkerzoete neus met rozijnen, pruimen en overrijpe perzik die het sap langs je kin doet lopen als je en onverhoeds in bijt. Gerookte ham, kelp, rosbief en tabak… en een flinke snuif keukenzout. Spek op de barbecue overgoten met sojasaus. En lekker dat het is!

Zacht en romig ondanks het ABV. Zoet gaat head-to-head met zilt, terwijl de rook met de pluimen gaat lopen. Man, man, man: het kot staat in brand! Het umami karakter is nog present, maar wordt nu vlotjes overstemt door flink wat zoete smaken als van pruimensiroop, donkere honing en een confituur van perzik en appels. Rabarber. En dan gaat het plots terug de zilte toer op. Hier is één en ander aan de gang en het is een klein feestje. Naar het einde toe komt er wat bitterheid aan te pas als van walnoten. Lekker kruidig ook: nootmuskaat, oregano en tot slot wat balsamicoazijn. Heerlijk!

Bijzonder lange afdronk op teer, getoaste eik en gerookte ham gewikkeld rond een dadel.

Deze komt ongetwijfeld uit hetzelfde nest als de Vital Spark en de Caol Ila 2010 van Adelphi die ik zopas proefde. Stuk voor stuk geweldig. Merci, Marcel.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).