Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2020, Signatory Vintage, Cask Strength Collection, refill sherry butt #316659, 673 bts
Kleur: brons
ABV: 60.1%

Rosbief met Pruimen

Maar jongens, toch, nog zo’n erg jonge en hoog-alcoholische Caol Ila, deze keer uit de stallen van Signatory en gebotteld in die machtige decanters uit de Cask Strength Collection. Ze schenken moeilijk, maar staan wel prachtig op het schap. En dat kleurtje… een heerlijk, helder brons. Het water komt me al in de mond.

Zalige neus! Rosbief met pruimen! Flink wat chocolade, chicorei, snuiftabak en karamel. Een karrenvracht aan butterscotch. Verdacht zachte turfrook. Een druppeltje balsamico, geprakte banaan en een lichte, niet-storende toets van rubber. Scheepstouw. Geweldig.

Mooi olieachtig en meteen een tikkeltje pikant op zwarte peper en kruidnagel. Assen, teer, gepekeld vlees. Flink maritiem met een zoet randje van banaan, karamel en gekonfijte appelsienschillen. Zoet versus zilt en absoluut heerlijk. En perfecte integratie van de alcohol want hoewel ik hem puur proef, voel ik niet de neiging om hier water aan toe te voegen. Dit is een staaltje vakmanschap.

Heerlijk lang en warme afdronk, waarbij vooral zoete rook erg lang blijft hangen en je met een zelfvoldane glimlach in je Chesterfield doet onderuitzakken.

Ik was beter de Coal Ila Charlatan geworden in plaats van de Toshan Man. Man, wat ben ik zot van deze malt! Meteen een fles aangeschaft.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).