Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 30 Year Old 1980/2010, Bladnoch Forum, hogshead #4684, 264 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.3%

Flirt met de Tropen

Zo’n tien jaar geleden kon je deze 30-jarige Caol Ila van Bladnoch Forum kopen voor minder dan 250 EUR. Dat is een decennium later helaas ondenkbaar geworden. Ik ben dan ook erg blij dat ik van deze een sample kon bemachtigen, al moet ik bekennen dat ik niet meer weet van wie… waarvoor mijn excuses (aan de leverancier van het sample uiteraard). Het betreft een single cask op vatsterkte.

OMG! Ik steek mijn neus in het glas en sper mijn ogen in blijdschap open. Ik weet nu al dat ik een kanjer in mijn glas heb (die erg in de buurt komt van de 25-jarige uit 1983, gebotteld door dezelfde bottelaar en twee jaar eerder op de markt gekomen). Zacht geturfd, lichte rook, maar des te meer fruitig zoet. Denk gesuikerde schillen van allerhande citrusfruit – weeral, ik weet het, maar het is niet anders – en wat vanille en boterbloemen. Ge-wel-dig!

Geweldig mondgevoel – zelfs een beetje waxy! – waarin gesuikerde citrusschillen hand-in-hand gaan met rokerige jodium. Zoete boter, honing en marsepein. Gedroogd zeewier en wat tuinkruiden. Dit is werkelijk bijzonder lekker. Het fruit gaat midpalate zelfs flirten met de tropen. Heerlijk!

De lange afdronk offreert een mix van maritieme toetsen en citrusfruit met kristalsuiker.

Op de neus deed hij me denken aan de 25-jarige van Bladnoch Forum die ik eerder proefde, maar op smaak en in de finish gaat deze daar vlotjes overheen. Dijk van een Caol Ila! Deze komt ook op mijn ‘to look out for’-lijstje.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).