Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 9 Year Old 2010 Adelphi

Tasting Notes Posted on zo, mei 24, 2020 16:46:13

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2019, Adelphi, sherry hogshead #311710, 295 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53.7%

Arbroath Smokies

Voor de 15e verjaardag van WIN – Whisky Import Nederland – werd dit single sherry hogshead met een jonge Caol Ila afgevuld op 295 flessen op vatsterkte. Via mijn whiskygabber Marcel uit Nederland kon ik aan een sample komen. En maar goed ook, want dit is wederom een dijk van een Caol Ila! De kleur is op z’n zachtst gezegd ongewoon donker.

Geweldige, umami neus op rosbief, gedroogde ham, flink wat aardse tonen, gedroogde bladeren, origine chocolade en een licht kruidige kant (denk kaneel en peper, maar ook oregano). Verdacht verstoken van zoetigheid, moet ik zeggen. Arbroath Smokies, sojasaus, koffiegruis. Pas na enkele minuten verschijnt er een hint van rozijnen en pruimen. Erg apart. Maar Caol Ila herken ik hier niet in, hoor.

Verrassend zacht op de tong met een lekker romige body. Onmiddellijk erg peaty met zoetzure toetsen, terwijl een hint van plasticine en zeewier zich meester maakt van je tong. De kruiden zijn iets meer uitgesproken en naast peper en kaneel krijg ik nu ook wat vanille en kruidnagel. Geroosterde hazelnoten, gerookte vis, rauw vlees en ruw zeezout. Ik vind het geweldig. De zoetigheid laat weer flink op zich wachten, maar midpalate verschijnt er toch wat pruimenlikeur en bruine suiker. Wederom flink incognito, hoor.

De afdronk is bijzonder lang, licht drogend op gezouten vlees en espresso. Gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed! Dat was leuk.

Ja, het is een bommetje, maar wie zegt hier Caol Ila uit te halen is ofwel een fantast ofwel een leugenaar (I mean that in the nicest possible way). Desalniettemin vind ik de Vital Spark nog net iets beter. Bedankt, Marcel!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 30 Year Old 1980 Bladnoch Forum

Tasting Notes Posted on zo, mei 24, 2020 06:45:06

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 30 Year Old 1980/2010, Bladnoch Forum, hogshead #4684, 264 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.3%

Flirt met de Tropen

Zo’n tien jaar geleden kon je deze 30-jarige Caol Ila van Bladnoch Forum kopen voor minder dan 250 EUR. Dat is een decennium later helaas ondenkbaar geworden. Ik ben dan ook erg blij dat ik van deze een sample kon bemachtigen, al moet ik bekennen dat ik niet meer weet van wie… waarvoor mijn excuses (aan de leverancier van het sample uiteraard). Het betreft een single cask op vatsterkte.

OMG! Ik steek mijn neus in het glas en sper mijn ogen in blijdschap open. Ik weet nu al dat ik een kanjer in mijn glas heb (die erg in de buurt komt van de 25-jarige uit 1983, gebotteld door dezelfde bottelaar en twee jaar eerder op de markt gekomen). Zacht geturfd, lichte rook, maar des te meer fruitig zoet. Denk gesuikerde schillen van allerhande citrusfruit – weeral, ik weet het, maar het is niet anders – en wat vanille en boterbloemen. Ge-wel-dig!

Geweldig mondgevoel – zelfs een beetje waxy! – waarin gesuikerde citrusschillen hand-in-hand gaan met rokerige jodium. Zoete boter, honing en marsepein. Gedroogd zeewier en wat tuinkruiden. Dit is werkelijk bijzonder lekker. Het fruit gaat midpalate zelfs flirten met de tropen. Heerlijk!

De lange afdronk offreert een mix van maritieme toetsen en citrusfruit met kristalsuiker.

Op de neus deed hij me denken aan de 25-jarige van Bladnoch Forum die ik eerder proefde, maar op smaak en in de finish gaat deze daar vlotjes overheen. Dijk van een Caol Ila! Deze komt ook op mijn ‘to look out for’-lijstje.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).