Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2019, Adelphi, sherry hogshead #311710, 295 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53.7%

Arbroath Smokies

Voor de 15e verjaardag van WIN – Whisky Import Nederland – werd dit single sherry hogshead met een jonge Caol Ila afgevuld op 295 flessen op vatsterkte. Via mijn whiskygabber Marcel uit Nederland kon ik aan een sample komen. En maar goed ook, want dit is wederom een dijk van een Caol Ila! De kleur is op z’n zachtst gezegd ongewoon donker.

Geweldige, umami neus op rosbief, gedroogde ham, flink wat aardse tonen, gedroogde bladeren, origine chocolade en een licht kruidige kant (denk kaneel en peper, maar ook oregano). Verdacht verstoken van zoetigheid, moet ik zeggen. Arbroath Smokies, sojasaus, koffiegruis. Pas na enkele minuten verschijnt er een hint van rozijnen en pruimen. Erg apart. Maar Caol Ila herken ik hier niet in, hoor.

Verrassend zacht op de tong met een lekker romige body. Onmiddellijk erg peaty met zoetzure toetsen, terwijl een hint van plasticine en zeewier zich meester maakt van je tong. De kruiden zijn iets meer uitgesproken en naast peper en kaneel krijg ik nu ook wat vanille en kruidnagel. Geroosterde hazelnoten, gerookte vis, rauw vlees en ruw zeezout. Ik vind het geweldig. De zoetigheid laat weer flink op zich wachten, maar midpalate verschijnt er toch wat pruimenlikeur en bruine suiker. Wederom flink incognito, hoor.

De afdronk is bijzonder lang, licht drogend op gezouten vlees en espresso. Gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed! Dat was leuk.

Ja, het is een bommetje, maar wie zegt hier Caol Ila uit te halen is ofwel een fantast ofwel een leugenaar (I mean that in the nicest possible way). Desalniettemin vind ik de Vital Spark nog net iets beter. Bedankt, Marcel!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).