Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 2000/2011 Berry’s Own Selection, Berry Bros & Rudd, Cask #309877 for Whisky Import Nederland
Kleur: witte wijn
ABV: 57.1%

Pickles

Hofleveranciers Berry Brothers uit Londen brengen vaak malts uit onder hun eigen label, zoals deze jonge Caol Ila uit 2000. Het vat werd speciaal gebotteld voor Whisky Import Nederland in 2011. Mooie sterkte, als u het mij vraagt. Erg bleek.

Zoetzure neus op limoensap, perzik met lichte turfrook en iets umami wat me aan rosbief doet denken. Daarna wordt hij wat medicinaal (brandwondenzalf) en zilt (zeewier en zout). Plots verschijnt een niet mis te interpreteren toets van… pickles! Dit is mooi en door de goeie integratie van de alcohol verbrandt hij je neus absoluut niet, ondanks de 57.1%.

Hij heeft een mooie olieachtige structuur en komt verrassend zacht binnen. Het is een prima verderzetting van de neus – op limoen, zeezout, brak water en appeltjes – maar met een uppercut van de turf, wat hem flink wat punch geeft. Hij is perfect drinkbaar zonder water en simpelweg heerlijk. Een extra dosis karamel zorgt ervoor dat de balans tussen zilt en zoet perfect zit. Erg lekker.

In de lange afdronk krijg ik wat assen en keren ook de pickles weer, na eerst wat zilt en zoet te zijn geweest.

Hier wordt ik blij van. Erg blij.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).