Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 12 Year Old for Feis Ile 2017

Tasting Notes Posted on do, mei 21, 2020 16:42:36

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 12 Year Old for Feis Ile 2017, OB 2017, Amoroso Wood Cask, 1.500 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.8%

Cream Sherry

Van Caol Ila heb ik al veel goeds geproefd, met name de Feis Ile bottelingen doen het steeds meer dan uitstekend. Dus was ik maar wat blij dat ik een sample te pakken kon krijgen van deze 12-jarige die het Islay Malt & Music Festival van 2017 opfleurde. Zogenaamd double matured in Amoroso vaten, die eerder werden gebruikt voor de Distillers Edition van… Talisker! De Caol Ila rijpte zo’n 11 jaar op traditionele bourbonvaten alvorens in deze verjongde (nieuwe spiegels) Amoroso vaten te worden overgebracht waarin ze nog een dik jaar mochten overwinteren.

Lekker romige neus op zoete karamel, gerookt spek en zeewier, aangevuld met pijnboompitten, vernis en teer met een mooie toets van peer en limoen. Gaat wat op en neer tussen zoet en zilt, maar op een erg onderhoudende manier. Zachte rokerigheid, licht medicinaal, maar vooral zoet en fruitig. Prima in balans.

Ook op smaak is hij lekker romig. De cream sherry, zoals Amoroso ook bekend staat, heeft duidelijk zijn invloed gehad. Pittig gepeperd en flink wat maritieme, zilte toetsen verschijnen, de turfrook wordt betrekkelijk groot, maar dat neemt niet weg dat de zoete toetsen van karamel en fruit mooi doorschemeren en hem extra cachet geven. Indrukwekkend, hoor.

De afdronk is lang, donkerzoet (chocolade!) en gepeperd. De rook sterft langzaam weg.

Wat een indrukwekkende Caol Ila!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 10 Year Old 2000 Berry Bros & Rudd

Tasting Notes Posted on do, mei 21, 2020 06:41:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 2000/2011 Berry’s Own Selection, Berry Bros & Rudd, Cask #309877 for Whisky Import Nederland
Kleur: witte wijn
ABV: 57.1%

Pickles

Hofleveranciers Berry Brothers uit Londen brengen vaak malts uit onder hun eigen label, zoals deze jonge Caol Ila uit 2000. Het vat werd speciaal gebotteld voor Whisky Import Nederland in 2011. Mooie sterkte, als u het mij vraagt. Erg bleek.

Zoetzure neus op limoensap, perzik met lichte turfrook en iets umami wat me aan rosbief doet denken. Daarna wordt hij wat medicinaal (brandwondenzalf) en zilt (zeewier en zout). Plots verschijnt een niet mis te interpreteren toets van… pickles! Dit is mooi en door de goeie integratie van de alcohol verbrandt hij je neus absoluut niet, ondanks de 57.1%.

Hij heeft een mooie olieachtige structuur en komt verrassend zacht binnen. Het is een prima verderzetting van de neus – op limoen, zeezout, brak water en appeltjes – maar met een uppercut van de turf, wat hem flink wat punch geeft. Hij is perfect drinkbaar zonder water en simpelweg heerlijk. Een extra dosis karamel zorgt ervoor dat de balans tussen zilt en zoet perfect zit. Erg lekker.

In de lange afdronk krijg ik wat assen en keren ook de pickles weer, na eerst wat zilt en zoet te zijn geweest.

Hier wordt ik blij van. Erg blij.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).