Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 12 Year Old for Feis Ile 2017, OB 2017, Amoroso Wood Cask, 1.500 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.8%

Cream Sherry

Van Caol Ila heb ik al veel goeds geproefd, met name de Feis Ile bottelingen doen het steeds meer dan uitstekend. Dus was ik maar wat blij dat ik een sample te pakken kon krijgen van deze 12-jarige die het Islay Malt & Music Festival van 2017 opfleurde. Zogenaamd double matured in Amoroso vaten, die eerder werden gebruikt voor de Distillers Edition van… Talisker! De Caol Ila rijpte zo’n 11 jaar op traditionele bourbonvaten alvorens in deze verjongde (nieuwe spiegels) Amoroso vaten te worden overgebracht waarin ze nog een dik jaar mochten overwinteren.

Lekker romige neus op zoete karamel, gerookt spek en zeewier, aangevuld met pijnboompitten, vernis en teer met een mooie toets van peer en limoen. Gaat wat op en neer tussen zoet en zilt, maar op een erg onderhoudende manier. Zachte rokerigheid, licht medicinaal, maar vooral zoet en fruitig. Prima in balans.

Ook op smaak is hij lekker romig. De cream sherry, zoals Amoroso ook bekend staat, heeft duidelijk zijn invloed gehad. Pittig gepeperd en flink wat maritieme, zilte toetsen verschijnen, de turfrook wordt betrekkelijk groot, maar dat neemt niet weg dat de zoete toetsen van karamel en fruit mooi doorschemeren en hem extra cachet geven. Indrukwekkend, hoor.

De afdronk is lang, donkerzoet (chocolade!) en gepeperd. De rook sterft langzaam weg.

Wat een indrukwekkende Caol Ila!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).