Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg Corryvreckan, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 57.1%

Zoet vs Zilt

Het was al van zomer 2010 geleden dat ik de Corryvreckan nog eens aan de lippen had gezet. Nochtans is dit – op de Uigeadail na – mijn favoriete expressie van deze Ileach. Hij is genaamd naar een draaikolk ten noorden van het eiland Islay en rijpte op Franse wijnvaten. Elke batch wordt gebotteld op 57.1%.

De neus offreert de klassieke Ardbeg-trekjes, maar met een twist. Krachtig, peaty, maritiem, maar de twist zit ‘m in wat appelsienmarmelade, oesters, spek op de barbecue, hint van mango en flink wat limoensap. Het is hier een heuse zoet versus zilt, zonder dat er een duidelijke winnaar uit de bus komt. Ik vind ‘m zalig.

Ondanks het hoge ABV behoeft hij geen water. Je krijg initieel wel even een alcoholische trap tegen je tanden, maar dat wordt onmiddellijk verzacht door zoete toetsen van rood fruit en pompelmoes. Dan komen de maritieme trekjes boven om orde op zaken te stellen, terwijl een rookontwikkeling ontstaat die het brandalarm wel eens zou kunnen doen afgaan. Machtig lekker.

De bijzonder lange, donkerzoete, rokerige en kruidige afdronk doen me glimlachen van heimwee.

Ik moet de dringend weer een flesje van deze Ardbeg aanschaffen. Te lekker om niet in huis te hebben. Bedankt, Pat!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).