Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Vital Spark 5 Year Old 2013

Tasting Notes Posted on di, mei 19, 2020 16:31:50

Bottelaar: Meadowside Blending Co
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Vital Spark 5 Year Old 2013/2019 – Batch 0003, Meadowside Blending Co, oloroso sherry butt, 500ml, 1119 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.9%

Bom!

Vital Spark is een release van de Meadowside Blending Co die we beter kennen van de releases onder het label The Maltman en The Grainman. Hoewel het niet met zoveel woorden op het label staat, is het een publiek geheim dat deze derde batch een single oloroso sherrybutt betreft van mijn geliefde Caol Ila (wat niet gezegd kan worden van batch 1 en 2!). Oh, dat kleurtje alleen al…

Donkerzoete neus op rozijnen en pruimen, maar met een prachtige medicinale toets, kelp, gezouten karamel en spek op de barbecue. Rauwe biefstuk! Geur van de zee. Rotskust. Bittere chocolade, zeebries, brak water en scheepstouw. Dit is indrukwekkend voor zo’n jonge malt. Erg veel invloed van het oloroso vat, toegegeven, maar wat een neus!

Prima body, bijna stroperig zelfs. Het ABV kan tellen, maar water is overbodig. Knap samenspel van zoet versus zilt, waarbij de spirit van de distilleerderij duidelijk doorkomt en het zoete van de sherry probleemloos overstemt. Dit is het tegenovergestelde van de neus en ik vind het geweldig.

De afdronk duurt een eeuwigheid, biedt naast wat we al proefden nog duidelijke toetsen van notenlikeur en getoaste eik. Assen op het sterfbed.

Je kan je dit kleinood van 500ml aanschaffen voor zo’n 45 EUR. Dubbel en dwars waard! Dankjewel, Manny, dit is een absolute bom!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ardbeg Corryvreckan

Tasting Notes Posted on di, mei 19, 2020 06:24:22

Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg Corryvreckan, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 57.1%

Zoet vs Zilt

Het was al van zomer 2010 geleden dat ik de Corryvreckan nog eens aan de lippen had gezet. Nochtans is dit – op de Uigeadail na – mijn favoriete expressie van deze Ileach. Hij is genaamd naar een draaikolk ten noorden van het eiland Islay en rijpte op Franse wijnvaten. Elke batch wordt gebotteld op 57.1%.

De neus offreert de klassieke Ardbeg-trekjes, maar met een twist. Krachtig, peaty, maritiem, maar de twist zit ‘m in wat appelsienmarmelade, oesters, spek op de barbecue, hint van mango en flink wat limoensap. Het is hier een heuse zoet versus zilt, zonder dat er een duidelijke winnaar uit de bus komt. Ik vind ‘m zalig.

Ondanks het hoge ABV behoeft hij geen water. Je krijg initieel wel even een alcoholische trap tegen je tanden, maar dat wordt onmiddellijk verzacht door zoete toetsen van rood fruit en pompelmoes. Dan komen de maritieme trekjes boven om orde op zaken te stellen, terwijl een rookontwikkeling ontstaat die het brandalarm wel eens zou kunnen doen afgaan. Machtig lekker.

De bijzonder lange, donkerzoete, rokerige en kruidige afdronk doen me glimlachen van heimwee.

Ik moet de dringend weer een flesje van deze Ardbeg aanschaffen. Te lekker om niet in huis te hebben. Bedankt, Pat!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).