Bottelaar: Meadowside Blending Co
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Vital Spark 5 Year Old 2013/2019 – Batch 0003, Meadowside Blending Co, oloroso sherry butt, 500ml, 1119 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.9%

Bom!

Vital Spark is een release van de Meadowside Blending Co die we beter kennen van de releases onder het label The Maltman en The Grainman. Hoewel het niet met zoveel woorden op het label staat, is het een publiek geheim dat deze derde batch een single oloroso sherrybutt betreft van mijn geliefde Caol Ila (wat niet gezegd kan worden van batch 1 en 2!). Oh, dat kleurtje alleen al…

Donkerzoete neus op rozijnen en pruimen, maar met een prachtige medicinale toets, kelp, gezouten karamel en spek op de barbecue. Rauwe biefstuk! Geur van de zee. Rotskust. Bittere chocolade, zeebries, brak water en scheepstouw. Dit is indrukwekkend voor zo’n jonge malt. Erg veel invloed van het oloroso vat, toegegeven, maar wat een neus!

Prima body, bijna stroperig zelfs. Het ABV kan tellen, maar water is overbodig. Knap samenspel van zoet versus zilt, waarbij de spirit van de distilleerderij duidelijk doorkomt en het zoete van de sherry probleemloos overstemt. Dit is het tegenovergestelde van de neus en ik vind het geweldig.

De afdronk duurt een eeuwigheid, biedt naast wat we al proefden nog duidelijke toetsen van notenlikeur en getoaste eik. Assen op het sterfbed.

Je kan je dit kleinood van 500ml aanschaffen voor zo’n 45 EUR. Dubbel en dwars waard! Dankjewel, Manny, dit is een absolute bom!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).