Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 26 Year Old 1990/2018, Black Art 06.1, 18.000 bts
Kleur: koper
ABV: 46.9%

Meringue

Net als zijn voorgangers, is ook de samenstelling van de zesde Black Art absoluut geheim. Het enige dat we weten is dat Adam Hannett een ongeturfde single malt heeft samengesteld met vaten die te slapen werden gelegd toen hij zelf in het warehouse werkte, onder de begeleiding van de legendarische Jim McEwan. Maar vergis u niet: deze creatie is wel degelijk die van Adam. Het is de grootste release tot nu toe met maar liefst 18.000 flessen. Het gaat blijkbaar erg goed met Black Art.

Ik ervaar een klein OMG momentje als ik deze malt aan de neus zet. Diep, rijk, rond en complex op confituur van zwarte bessen, vlierbloesems, marsepein, rozijnen, pruimen en pomme d’amour. Maar wacht, we zijn er nog niet! Geblakerde eik, kristalsuiker, donkere chocolade, citroentaart, meringue en cederhout. Echt, dit is een fantastische neus.

Hij is zijdezacht p de tong. Boomgaardfruit en vanille komen eerst, gevolgd door donker fruit: rozijnen, dadels, wat chocolade. Gekonfijte gember en zelfs iets floraal. Rozenwater? Flink wat honing verschijnt alvorens de malt ook tabak en wat rood fruit vertoont. Deze veelzijdige malt offreert bij elke sip wel iets nieuws. Klasse.

De afdronk is niet echt lang – jammer! – maar wel erg fruitig. Nadat de kruiden wegdeemsteren krijg ik ananas, abrikozen, rozijnen en appels. Op het sterfbed keert de gember nog even terug.

Het ontdekken waard! Mijn favoriete Black Art, zoveel is zeker.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).