Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bruichladdich 26 Year Old 1990 Black Art 06.1

Tasting Notes Posted on 11/05/2020 16:04

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 26 Year Old 1990/2018, Black Art 06.1, 18.000 bts
Kleur: koper
ABV: 46.9%

Meringue

Net als zijn voorgangers, is ook de samenstelling van de zesde Black Art absoluut geheim. Het enige dat we weten is dat Adam Hannett een ongeturfde single malt heeft samengesteld met vaten die te slapen werden gelegd toen hij zelf in het warehouse werkte, onder de begeleiding van de legendarische Jim McEwan. Maar vergis u niet: deze creatie is wel degelijk die van Adam. Het is de grootste release tot nu toe met maar liefst 18.000 flessen. Het gaat blijkbaar erg goed met Black Art.

Ik ervaar een klein OMG momentje als ik deze malt aan de neus zet. Diep, rijk, rond en complex op confituur van zwarte bessen, vlierbloesems, marsepein, rozijnen, pruimen en pomme d’amour. Maar wacht, we zijn er nog niet! Geblakerde eik, kristalsuiker, donkere chocolade, citroentaart, meringue en cederhout. Echt, dit is een fantastische neus.

Hij is zijdezacht p de tong. Boomgaardfruit en vanille komen eerst, gevolgd door donker fruit: rozijnen, dadels, wat chocolade. Gekonfijte gember en zelfs iets floraal. Rozenwater? Flink wat honing verschijnt alvorens de malt ook tabak en wat rood fruit vertoont. Deze veelzijdige malt offreert bij elke sip wel iets nieuws. Klasse.

De afdronk is niet echt lang – jammer! – maar wel erg fruitig. Nadat de kruiden wegdeemsteren krijg ik ananas, abrikozen, rozijnen en appels. Op het sterfbed keert de gember nog even terug.

Het ontdekken waard! Mijn favoriete Black Art, zoveel is zeker.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bruichladdich 24 Year Old 1992 Black Art 05.1

Tasting Notes Posted on 11/05/2020 06:02

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 24 Year Old 1992/2016, Black Art 05.1, 12.000 bts
Kleur: koper
ABV: 48.4%

Kudos

Adam Hannet – de protégé en nadien opvolger van de legendarisch Jim McEwan – is met de Black Art 05.1 aan zijn proefstuk toe. De jongste whisky in deze vatting – waarvan de vattypes strikt geheim gehouden worden – is 24 jaar oud, te slapen gelegd in 1992. Adam zelf zegt dat hij geen bepaalde regels volgt bij het creëren van de Black Art: ‘There are no rules, only instinct to follow. It’s a whisky I love to create’. Wel, Adam, ‘it’s a whisky I love to sip’, dank u zeer!

De neus is van een heel ander kaliber dan zijn voorganger. Een pak zoeter, minder scherp, meer allround, als ik dat mag zeggen. Mooie toetsen van gedroogd fruit, kokosnoot, abrikozen, zachte appelsienmarmelade, wat aardse toetsen en vooral veel citrusfruit. Ook nog iets groens als van salie of peterselie. Het werkt. Dit is erg aantrekkelijk.

Mooie, bijna romige aankomst. Flink wat appelsien opnieuw, maar ook abrikozen, mokka, nectarine, mango, nougat… dit gaat nog even door. Een zuurtje ook. Agrums. Iets van paprika en wat zwarte peper. Een bittertje van de tannine. Hallo, zeg, dit is wel erg complex en wondermooi gebalanceerd. Kudos!

De lange finish offreert initieel een zuurtje, dan een bittertje maar sterft een zoete dood op noten en karamel.

Adam heeft het duidelijk van de meester geleerd, want deze Black Art is uitmuntend!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).