Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 24 Year Old 1992/2016, Black Art 05.1, 12.000 bts
Kleur: koper
ABV: 48.4%

Kudos

Adam Hannet – de protégé en nadien opvolger van de legendarisch Jim McEwan – is met de Black Art 05.1 aan zijn proefstuk toe. De jongste whisky in deze vatting – waarvan de vattypes strikt geheim gehouden worden – is 24 jaar oud, te slapen gelegd in 1992. Adam zelf zegt dat hij geen bepaalde regels volgt bij het creëren van de Black Art: ‘There are no rules, only instinct to follow. It’s a whisky I love to create’. Wel, Adam, ‘it’s a whisky I love to sip’, dank u zeer!

De neus is van een heel ander kaliber dan zijn voorganger. Een pak zoeter, minder scherp, meer allround, als ik dat mag zeggen. Mooie toetsen van gedroogd fruit, kokosnoot, abrikozen, zachte appelsienmarmelade, wat aardse toetsen en vooral veel citrusfruit. Ook nog iets groens als van salie of peterselie. Het werkt. Dit is erg aantrekkelijk.

Mooie, bijna romige aankomst. Flink wat appelsien opnieuw, maar ook abrikozen, mokka, nectarine, mango, nougat… dit gaat nog even door. Een zuurtje ook. Agrums. Iets van paprika en wat zwarte peper. Een bittertje van de tannine. Hallo, zeg, dit is wel erg complex en wondermooi gebalanceerd. Kudos!

De lange finish offreert initieel een zuurtje, dan een bittertje maar sterft een zoete dood op noten en karamel.

Adam heeft het duidelijk van de meester geleerd, want deze Black Art is uitmuntend!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).