Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 21 Year Old Cuvée 382 La Berenice MG41 L’Age d’Or, OB 2013
Kleur: brons
ABV: 46%

Pisang Ambon op Steroïden

Cuvée… de naam zegt het al, natuurlijk. Dit is één van drie 21-jarige Bruichladdich malts die gefinished werd – in dit geval in zoete Barsac en Sauternes vaten. Hij heeft een prachtige bronzen kleur. Voor deze Laddie werd gebruikt gemaakt van ongeturfde mout.

De neus is erg aromatisch en rijk op perensiroop, overrijpe groene druiven en honing. Een hint van pepermunt. Wat papaya en meloen, hint van guava. Voeg daar nog wat amandelen aan toe. Plots komt groene banaan erg sterk opzetten. Pisang Ambon op steroïden. Vanille bij de vleet. Het werkt perfect – deze neus doet me watertanden.

Hij is lekker romig en doet me in eerste instantie aan graankoekjes denken, maar wel onmiddellijk besmeerd met een luxueuze confituur van exotisch fruit. Flink wat honing en heldere toetsen van pomme d’amour en toffee. Wat getoaste eik, peper en kruidnagel. De dessertwijn heeft zijn werk gedaan, want dit voelt aan als een dessertwhisky, mocht zulks bestaan. Hint van okkernoten en een mespuntje zilt. Mandarijnen laten zich ontdekken. Hier is heel wat aan de gang!

De afdronk is lang, mierzoet, kruidig en erg rijk. Licht drogend.

Perfecte after dinner dram. Ik ben erg onder de indruk van deze malt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).