Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bruichladdich 21 Year Old Cuvée 382

Tasting Notes Posted on 08/05/2020 16:54

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 21 Year Old Cuvée 382 La Berenice MG41 L’Age d’Or, OB 2013
Kleur: brons
ABV: 46%

Pisang Ambon op Steroïden

Cuvée… de naam zegt het al, natuurlijk. Dit is één van drie 21-jarige Bruichladdich malts die gefinished werd – in dit geval in zoete Barsac en Sauternes vaten. Hij heeft een prachtige bronzen kleur. Voor deze Laddie werd gebruikt gemaakt van ongeturfde mout.

De neus is erg aromatisch en rijk op perensiroop, overrijpe groene druiven en honing. Een hint van pepermunt. Wat papaya en meloen, hint van guava. Voeg daar nog wat amandelen aan toe. Plots komt groene banaan erg sterk opzetten. Pisang Ambon op steroïden. Vanille bij de vleet. Het werkt perfect – deze neus doet me watertanden.

Hij is lekker romig en doet me in eerste instantie aan graankoekjes denken, maar wel onmiddellijk besmeerd met een luxueuze confituur van exotisch fruit. Flink wat honing en heldere toetsen van pomme d’amour en toffee. Wat getoaste eik, peper en kruidnagel. De dessertwijn heeft zijn werk gedaan, want dit voelt aan als een dessertwhisky, mocht zulks bestaan. Hint van okkernoten en een mespuntje zilt. Mandarijnen laten zich ontdekken. Hier is heel wat aan de gang!

De afdronk is lang, mierzoet, kruidig en erg rijk. Licht drogend.

Perfecte after dinner dram. Ik ben erg onder de indruk van deze malt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bruichladdich 10 Year Old 2008 Private Cask Bottling

Tasting Notes Posted on 08/05/2020 06:42

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 10 Year Old 2008/2018, Rivesaltes Hogshead #2567
Kleur: oud goud
ABV: 60.1%

Rivesaltes

Dit private cask werd geselecteerd door 5 Nederlands vrienden, maar is uiteindelijk opgedragen aan Ronald Janssen die de botteling helaas niet meer mocht meemaken. Het betreft een 10-jarige Laddie die rijpte op een Rivesaltes-vat. Dat is een Franse dessertwijn uit Rousillon, ten westen van de Middellandse Zee, in de buurt van Narbonne en Perpignon. Deze Bruichladdich heeft een alcoholpercentage van maar liefst 60.1%.

De wijn is op de neus onmiddellijk waarneembaar. De typische karaktertrekken van Bruichladdich – aardse tonen en stalgeuren, opgesmukt met karnemelk en champignons – laten zich makkelijk inpakken door een intense zoetigheid als van gekonfijt fruit. Helemaal achteraan zit nog een bitterzoete toets als van pompelmoes en druivenpitten. Een licht zurige toets laat zich niet onbetuigd, maar ik kan er niet meteen de vinger op leggen. Het enige wat ik echt met zekerheid weet, is dat ik deze neus bijzonder lekker vind.

Het hoeft niet te verbazen dat deze bij aankomst je heel even tegen je tanden trapt. Enerzijds de ietwat vuile kantjes van Bruichladdich, anderzijds een intens zoete fruitigheid van gebakken appels, perzik en pompelmoes. Doet wat denken aan een stoofpotje van fruit, maar dan met een flinke dosis peper in de mix. Zoetzuur naar het einde toe.

De afdronk is middellang en de dessertwijn laat zich hier zeker nog eens voelen met een zurige toets.

Een echte genietwhisy waar je je tijd voor moet nemen. Bedankt, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).