Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 10 Year Old 2008/2018, Rivesaltes Hogshead #2567
Kleur: oud goud
ABV: 60.1%

Rivesaltes

Dit private cask werd geselecteerd door 5 Nederlands vrienden, maar is uiteindelijk opgedragen aan Ronald Janssen die de botteling helaas niet meer mocht meemaken. Het betreft een 10-jarige Laddie die rijpte op een Rivesaltes-vat. Dat is een Franse dessertwijn uit Rousillon, ten westen van de Middellandse Zee, in de buurt van Narbonne en Perpignon. Deze Bruichladdich heeft een alcoholpercentage van maar liefst 60.1%.

De wijn is op de neus onmiddellijk waarneembaar. De typische karaktertrekken van Bruichladdich – aardse tonen en stalgeuren, opgesmukt met karnemelk en champignons – laten zich makkelijk inpakken door een intense zoetigheid als van gekonfijt fruit. Helemaal achteraan zit nog een bitterzoete toets als van pompelmoes en druivenpitten. Een licht zurige toets laat zich niet onbetuigd, maar ik kan er niet meteen de vinger op leggen. Het enige wat ik echt met zekerheid weet, is dat ik deze neus bijzonder lekker vind.

Het hoeft niet te verbazen dat deze bij aankomst je heel even tegen je tanden trapt. Enerzijds de ietwat vuile kantjes van Bruichladdich, anderzijds een intens zoete fruitigheid van gebakken appels, perzik en pompelmoes. Doet wat denken aan een stoofpotje van fruit, maar dan met een flinke dosis peper in de mix. Zoetzuur naar het einde toe.

De afdronk is middellang en de dessertwijn laat zich hier zeker nog eens voelen met een zurige toets.

Een echte genietwhisy waar je je tijd voor moet nemen. Bedankt, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).