Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tomintoul 40 Year Old 1971/2012 Old Malt Cask, Douglas Laing, DL8007, 142 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50%

Excellent

Ik heb al het geluk gehad om een aantal Tomintoul op hoge leeftijd te proeven. Dit is mijn 7e die 40 jaar of ouder is. En ze waren stuk voor stuk excellent! De verwachtingen voor deze Old Malt Cask zijn dan ook hoog gespannen. Hij werd gestookt in 1971, het geboortejaar van mijn gabber Manny, die me ook het sample bezorgde.

OMG! Ik schenk hem nog maar net uit en onmiddellijk wordt ik naar een bananenplantage gekatapulteerd! Dat wordt onmiddellijk gevolgd door overrijpe peren, iets van ananas en flink wat vanille. Zalig fruitig, heerlijk zoet. Na twee minuten ademen komt daar flink wat citroensap bij. Erg fris en zomers!

Oké… de body mocht iets meer zijn. Dit is verrassend zacht. Maar wederom prachtige toetsen van quasi tropisch fruit met flink wat citrus vooraan. Wat peper en zachte toetsen van meubelpoets. Het werkt, hoor. Midpalate komt er een licht bittere toets van het eikenhout die hem prima in balans brengt.

De afdronk is zijn forté. Zalig lang, bitterzoet en voldoende gekruid om lekker te blijven hangen.

Wederom een excellente Tomintoul, maar ondertussen natuurlijk nergens meer te vinden. Thanks, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).