Distilleerderij: Tamdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamdhu 16 Year Old 1985/2002 Chieftain’s Choice, Rum Wood Finish, casks #90641+42, 618 bts
Kleur: amber
ABV: 46%

Rum!

Deze Tamdhu van Chieftain’s Choice werd gestookt toen ondergetekende nog net geen bromfiets had. Zestien jaar later werd hij gebotteld, wat betekent dat deze malt ondertussen langer op fles zit dan dat hij in het vat heeft doorgebracht. Vat? Vaten. Het is een vatting (amai, zeg!) van twee rumvaten, waarop deze malt werd gefinished.

Je ruikt onmiddellijk de rum! De invloed van het vat is zelfs zo sterk dat het me moeite kost om hierin nog een single malt whisky te ontdekken. Lijkt wel een rum die op een whiskyvat gefinished werd. Nou, ik overdrijf misschien een beetje. Er zit wel een fruitige Speysider onder de dikke laag demerara suiker en gekonfijte ananas. Appels en abrikoos krijg ik ook nog, maar hij wordt heel snel erg snoeperig.

De body is eerder licht en nu komt de malt toch eerst: zoete moutsuikers, appelsien, pompelmoes, appels, abrikozen en zachte houtkruiden. Het rum-vat voegt daar nog wat donkere toetsen aan toe, maar in tegenstelling tot de neus is dit wel degelijk whisky op rum in plaats van andersom.

De afdronk is middellang, bitterzoet en licht drogend. Koffie op het sterfbed!

Hij is niet slecht, hoor, maar ik zou er niet gauw een tweede glas van inschenken. Eigenlijk zegt dat genoeg, hé?

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).