Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tamdhu 16 Year Old 1985 Chieftain’s Choice

Tasting Notes Posted on 04/05/2020 16:06

Distilleerderij: Tamdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamdhu 16 Year Old 1985/2002 Chieftain’s Choice, Rum Wood Finish, casks #90641+42, 618 bts
Kleur: amber
ABV: 46%

Rum!

Deze Tamdhu van Chieftain’s Choice werd gestookt toen ondergetekende nog net geen bromfiets had. Zestien jaar later werd hij gebotteld, wat betekent dat deze malt ondertussen langer op fles zit dan dat hij in het vat heeft doorgebracht. Vat? Vaten. Het is een vatting (amai, zeg!) van twee rumvaten, waarop deze malt werd gefinished.

Je ruikt onmiddellijk de rum! De invloed van het vat is zelfs zo sterk dat het me moeite kost om hierin nog een single malt whisky te ontdekken. Lijkt wel een rum die op een whiskyvat gefinished werd. Nou, ik overdrijf misschien een beetje. Er zit wel een fruitige Speysider onder de dikke laag demerara suiker en gekonfijte ananas. Appels en abrikoos krijg ik ook nog, maar hij wordt heel snel erg snoeperig.

De body is eerder licht en nu komt de malt toch eerst: zoete moutsuikers, appelsien, pompelmoes, appels, abrikozen en zachte houtkruiden. Het rum-vat voegt daar nog wat donkere toetsen aan toe, maar in tegenstelling tot de neus is dit wel degelijk whisky op rum in plaats van andersom.

De afdronk is middellang, bitterzoet en licht drogend. Koffie op het sterfbed!

Hij is niet slecht, hoor, maar ik zou er niet gauw een tweede glas van inschenken. Eigenlijk zegt dat genoeg, hé?

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Tomatin 11 Year Old 1994 Creative Whisky Company

Tasting Notes Posted on 04/05/2020 06:05

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 11 Year Old 1994/2006 Exclusive Malts, Creative Whisky Company, American Oak Finish, Cask #8356, 298 bts
Kleur: amber
ABV: 56.6%

Virgin Oak?

Ziehier een oudere botteling in de Exclusive Malts reeks van de Creative Whisky Company, toen verpakking nog geen verplichting was… Deze erg jonge Tomatin zit ondertussen langer op fles dan hij in het vat heeft doorgebracht. Hij werd gefinished op een ‘fresh American Oak cask’.

Op de neus krijg ik onmiddellijk geuren die ik associeer met bourbon. Veel vanille, maïs op de barbecue, kokosnoot en graankoekjes. Hint van houtlijm. Daaronder zit wel een mooi partje citrusfruit en wat groene thee, onrijpe banaan en witte chocolade. Mooi.

Lekker olieachtig, nogal pikant (witte peper) maar vooral mierzoet. De witte chocolade keert eerst weer, gevolgd door kokosnoot en een karrenvracht aan vanille. Zoete maïs. Dan pas wat pompelmoes, citroen en iets van moutsuikers. Tot slot wat bitterzoete eik. Verrassend zacht voor zijn alcoholpercentage.

De afdronk is erg lang, warm op zoete eik die langzaam maar zeker je mond droog maakt.

Ik heb hier geen zekerheid over, maar vermoedt dat het ‘fresh American Oak cask’ wel een ‘virgin oak’ zou kunnen zijn, want de kruidigheid is groots en de bourbontoetsen overheersen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).