Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 11 Year Old 1994/2006 Exclusive Malts, Creative Whisky Company, American Oak Finish, Cask #8356, 298 bts
Kleur: amber
ABV: 56.6%

Virgin Oak?

Ziehier een oudere botteling in de Exclusive Malts reeks van de Creative Whisky Company, toen verpakking nog geen verplichting was… Deze erg jonge Tomatin zit ondertussen langer op fles dan hij in het vat heeft doorgebracht. Hij werd gefinished op een ‘fresh American Oak cask’.

Op de neus krijg ik onmiddellijk geuren die ik associeer met bourbon. Veel vanille, maïs op de barbecue, kokosnoot en graankoekjes. Hint van houtlijm. Daaronder zit wel een mooi partje citrusfruit en wat groene thee, onrijpe banaan en witte chocolade. Mooi.

Lekker olieachtig, nogal pikant (witte peper) maar vooral mierzoet. De witte chocolade keert eerst weer, gevolgd door kokosnoot en een karrenvracht aan vanille. Zoete maïs. Dan pas wat pompelmoes, citroen en iets van moutsuikers. Tot slot wat bitterzoete eik. Verrassend zacht voor zijn alcoholpercentage.

De afdronk is erg lang, warm op zoete eik die langzaam maar zeker je mond droog maakt.

Ik heb hier geen zekerheid over, maar vermoedt dat het ‘fresh American Oak cask’ wel een ‘virgin oak’ zou kunnen zijn, want de kruidigheid is groots en de bourbontoetsen overheersen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).