Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benromach 19 Year Old 1978/1998 Rare Malts Selection
Kleur: vol goud
ABV: 63.8%

Klasse

De Rare Malts Selection is een reeks bottelingen – gestart in 1995 – van de voorloper van het huidige Diageo waarin single malts werden uitgebracht van voornamelijk gesloten of afgebroken distilleerderijen, maar het succes van de reeks noopte de eigenaars ook uit te breiden naar andere distilleerderijen. Alle whisky’s waren tussen de 18 en 30 jaar oud, allen gestookt tussen 1969 en 1981. In de reeks vind je Aultmore, Benrinnes, Blair Athol, Brora, Cardhu, Millburn, Linkwood, Teaninich en nog veel meer. Dankzij het succes van de reeks – die in 2000 voor het laatst verscheen – lanceerde Diageo de jaarlijkse Special Releases. Wij grijpen nog even terug naar een Benromach uit 1978 die in 1998 verscheen op een vatsterkte van 63.8%.

De neus is betrekkelijk old school met duidelijke sherryinvloed, maar in eerste instantie toch vooral moutig met wat kokosnoot en houtlijm, bloedappelsien en kaneel. Subtiele rook, dat moet wel van het vat komen. Het fruit is eerder van de gedroogde variant, terwijl ook een toets van abrikozenconfituur en wat geraniums. Licht rottende plantenresten ook, maar storen doet het niet. Wat me verbaast – zeg maar aangenaam verrast – is dat je absoluut niet zou zeggen dat hij op zo’n duivels hoog alcoholpercentage zit.

Ook op smaak is hij verduiveld mild. Je krijgt heel even een prikkel van de alcohol, maar die wordt al snel omgezet in fantastische smaken. Snoeperig zoete ananas, grapefruit, rode appels en sappige peren. Meer Europees dan tropisch fruit. Midpalate laat het ABV zich toch gelden met een iets drogere toets en wat woodsmoke (kan ook zo maar een beetje turf zijn, wie zal het zeggen?). Maar agressief wordt hij nooit, ook al vertoont hij plots wat astringente chili pepers. Groots.

De afdronk is behoorlijk lang, drogend op oude eik, nootmuskaat en tabak. Een toets van menthol op het sterfbed.

De neus was oké, maar op smaak komt hij echt tot zijn recht. De finish is echter het beste van deze Benromach. Klasse!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).