Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Benromach 19 Year Old 1978 Rare Malts Selection

Tasting Notes Posted on 09/04/2020 16:31

Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benromach 19 Year Old 1978/1998 Rare Malts Selection
Kleur: vol goud
ABV: 63.8%

Klasse

De Rare Malts Selection is een reeks bottelingen – gestart in 1995 – van de voorloper van het huidige Diageo waarin single malts werden uitgebracht van voornamelijk gesloten of afgebroken distilleerderijen, maar het succes van de reeks noopte de eigenaars ook uit te breiden naar andere distilleerderijen. Alle whisky’s waren tussen de 18 en 30 jaar oud, allen gestookt tussen 1969 en 1981. In de reeks vind je Aultmore, Benrinnes, Blair Athol, Brora, Cardhu, Millburn, Linkwood, Teaninich en nog veel meer. Dankzij het succes van de reeks – die in 2000 voor het laatst verscheen – lanceerde Diageo de jaarlijkse Special Releases. Wij grijpen nog even terug naar een Benromach uit 1978 die in 1998 verscheen op een vatsterkte van 63.8%.

De neus is betrekkelijk old school met duidelijke sherryinvloed, maar in eerste instantie toch vooral moutig met wat kokosnoot en houtlijm, bloedappelsien en kaneel. Subtiele rook, dat moet wel van het vat komen. Het fruit is eerder van de gedroogde variant, terwijl ook een toets van abrikozenconfituur en wat geraniums. Licht rottende plantenresten ook, maar storen doet het niet. Wat me verbaast – zeg maar aangenaam verrast – is dat je absoluut niet zou zeggen dat hij op zo’n duivels hoog alcoholpercentage zit.

Ook op smaak is hij verduiveld mild. Je krijgt heel even een prikkel van de alcohol, maar die wordt al snel omgezet in fantastische smaken. Snoeperig zoete ananas, grapefruit, rode appels en sappige peren. Meer Europees dan tropisch fruit. Midpalate laat het ABV zich toch gelden met een iets drogere toets en wat woodsmoke (kan ook zo maar een beetje turf zijn, wie zal het zeggen?). Maar agressief wordt hij nooit, ook al vertoont hij plots wat astringente chili pepers. Groots.

De afdronk is behoorlijk lang, drogend op oude eik, nootmuskaat en tabak. Een toets van menthol op het sterfbed.

De neus was oké, maar op smaak komt hij echt tot zijn recht. De finish is echter het beste van deze Benromach. Klasse!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Benromach 10 Year Old

Tasting Notes Posted on 09/04/2020 06:30

Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benromach 10 Year Old, OB 2017, bourbon & sherry casks
Kleur: goud
ABV: 43%

Meerwaarde

In 1993 nam onafhankelijk bottelaar Gordon & Macphail de terreinen, gebouwen en installaties van Benromach over, werken er vier jaar aan om ze te moderniseren zodat alle productie door één man kan worden overzien en in 2004 bottelen ze al hun eerste single malt. Wij grijpen even terug naar een klassieker, zijnde hun bestseller Benromach 10 Year Old. Pat bezorgde me een sample van een fles die op 25 mei 2017 werd afgevuld. Voor mij was het al tien jaar geleden dat ik deze nog geproefd had, stel je voor!

Heerlijk gelaagde neus op herfstbladeren, cacaopoeder, pomme d’amour, schil van kiwi, droge eik en zachte woodsmoke. Er zit ook een zilt randje aan en iets van een smeulend haardvuur. Dit is erg lekker en fris met een erg fruitige toets. Maar na enkele ogenblikken wordt het pas echt interessant. Dan krijg ik nog iets van tekenkrijt, pompelmoes en… stopverf. Maar in die mate dat het echt een meerwaarde is.

Hij heeft een goeie body, bitterzoete aankomst met heel wat fruit, maar de rokerigheid die ontwikkelt is simpelweg subliem. Doet me zelfs een beetje aan Springbank denken, kan je nagaan! Vers afgeknipte tuinkruiden gaan hand in hand met honing en bijenwas, terwijl een licht bittere toets als van assen alles extra benadrukken. Sterk hoor.

De afdronk is middellang en harmonieus, maar de nadruk ligt nu wel op de sherryvaten in de mix. Mooie mineraliteit op het sterfbed.

Dit blijft toch één van de meest allround entry level malts, hoor. Ocharme 40 EUR. Niet twijfelen, meepakken en genieten! Merci, Pat.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).