Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benromach 10 Year Old, OB 2017, bourbon & sherry casks
Kleur: goud
ABV: 43%

Meerwaarde

In 1993 nam onafhankelijk bottelaar Gordon & Macphail de terreinen, gebouwen en installaties van Benromach over, werken er vier jaar aan om ze te moderniseren zodat alle productie door één man kan worden overzien en in 2004 bottelen ze al hun eerste single malt. Wij grijpen even terug naar een klassieker, zijnde hun bestseller Benromach 10 Year Old. Pat bezorgde me een sample van een fles die op 25 mei 2017 werd afgevuld. Voor mij was het al tien jaar geleden dat ik deze nog geproefd had, stel je voor!

Heerlijk gelaagde neus op herfstbladeren, cacaopoeder, pomme d’amour, schil van kiwi, droge eik en zachte woodsmoke. Er zit ook een zilt randje aan en iets van een smeulend haardvuur. Dit is erg lekker en fris met een erg fruitige toets. Maar na enkele ogenblikken wordt het pas echt interessant. Dan krijg ik nog iets van tekenkrijt, pompelmoes en… stopverf. Maar in die mate dat het echt een meerwaarde is.

Hij heeft een goeie body, bitterzoete aankomst met heel wat fruit, maar de rokerigheid die ontwikkelt is simpelweg subliem. Doet me zelfs een beetje aan Springbank denken, kan je nagaan! Vers afgeknipte tuinkruiden gaan hand in hand met honing en bijenwas, terwijl een licht bittere toets als van assen alles extra benadrukken. Sterk hoor.

De afdronk is middellang en harmonieus, maar de nadruk ligt nu wel op de sherryvaten in de mix. Mooie mineraliteit op het sterfbed.

Dit blijft toch één van de meest allround entry level malts, hoor. Ocharme 40 EUR. Niet twijfelen, meepakken en genieten! Merci, Pat.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).