Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 12 Year Old 2006/2018, Hidden Spirits, Heavily Peated Sherry Cask #BN618, 366 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.4%

Woody Allen

Ik geloof niet dat ik ooit al een geturfde Ben Nevis geproefd heb. Deze 12-jarige uit 2006, gebotteld op vatsterkte door het Italiaanse Hidden Spirits, rijpte op een heavily peated sherry cask. Wat moeten we daar in godsnaam achter zoeken? En ik beken, hij is een beetje vuil bruin. Lijkt wel water met roest. Soit, laten we hem gewoon meteen proberen!

OK, laat ik met de deur in huis vallen. Dit is een schizofrene neus! Enerzijds donkere, fruitige toetsen als pruimen, dadels, rozijnen en een handjevol noten, anderzijds groene tuinkruiden à la Maggimix. Het geheel is dan nog gewikkeld in en vreemd rokerig jasje, waardoor ik het gevoel heb aan een afgekoelde bouillon te ruiken. Ik moet zeggen… ik weet het zo goed nog niet. Is een beetje zoals een Woody Allen film: love it or hate it. Wat mij betreft is het een kakafonie die niet werkt.

Oh, dat is al veel beter! Donker fruit en appelsien in een stoofpotje, de kruiden worden bijna Oriëntaals, de rokerigheid onderstreept het geheel en geeft hem diepgang en warmte. Pruimtabak en zwarte peper, espresso, origine chocolade en pruimen. Op smaak werkt het dus wel!

De afdronk is erg lang, kruidig met een mooie toets van pruimenlikeur en walnoten, terwijl iets van munt op het einde voor een kleine uplift zorgt.

Erg verrassende, maar compleet schizofrene Ben Nevis. What a ride!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).