Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still, Batch 1, OB 2018, 6.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Cognac

Enkele maanden geleden proefde ik al de Batch 2, Batch 3 en de ‘Unbatched’ Teeling Pot Still op een tasting bij TastToe in Boortmeerbeek. Ik vond ze interessant, maar niet bepaald erg goed. Het gaat hier duidelijk om jonge whiskey – hoe kan het ook anders? – die nog een weg af te leggen heeft. Enkel de Unbatched – waar ook wat sherryvaten voor werden aangesproken en die minstens 7 jaar oud is – was volgens mij al echt de moeite. Maar mijn tafelgenoot van de avond – Gunter M – zwoer dat ik Batch 1 zeker eens moest proberen en bezorgde me enkele weken nadien een sample. Vooruit dan maar!

De neus is erg jong met flink wat gras, groene twijgen, hooi en floraal. Flink wat graan en tannine, iets van groene tuinkruiden. Peterselie, zou ik zeggen. Qua fruit krijg ik wat jonge appels en kweepeer. Er zit een frisse munttoets aan, maar ook iets van cognac. Niet slecht, maar ik ben absoluut niet van mijn sokken geblazen.

De body is licht, maar niet waterachtig. Hij smaakt onmiddellijk fris, een beetje snoeperig op appels, peren en iets van lavendel. Mooie toets van karamel en honing en wederom die frisse munt. Dit ligt perfect in het verlengde van de neus. Tikkeltje kruidig op witte peper en gember. Midpalate krijg ik nog een hint van nougat en witte chocolade. Jong, fris en dapper.

De afdronk – op appels en peren – is weg in een oogwenk.

Dit gaat misschien vreemd klinken, maar van de eerste drie batches, is dit toch de beste. Bedankt, Gunter!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).