Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 15 Year Old Merlot Cask Finish

Tasting Notes Posted on zo, maart 15, 2020 16:28:49

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 15 Year Old Merlot Cask Finish, OB 2019, #17234, Belgian Tasting Tour 2019
Kleur: koper
ABV: 56.3%

Vers Gebrande Koffie

Ik heb toffe vrienden die me vaak een sample in de hand drukken en soms is het moeilijk te onthouden wat ik nu wel of niet meer in mijn vloeibare bibliotheek heb staan (op het moment van schrijven staan er nog 160 samples op mij te wachten…). Zo kan het al eens voorkomen dat ik twee keer hetzelfde sample ontvang, zoals bij deze speciale Teeling die gebotteld werd voor de Belgian Tasting Tour 2019 en een finish kreeg op een Merlot wijnvat.

Erg mooie en gelaagde neus die me heel even aan een goeie bourbon doet denken, maar al snel zijn ware gelaat toont. Mierzoet op donker fruit en vers gebrande koffie! Okkernoten en vleesjus. Hij is een tikkeltje umami. De typische lichte toetsen van Teeling zijn hier eerlijk gezegd ver te zoeken, maar het stoort niet aangezien deze neus echt wel een genot is.

Hola! Prima body en de alcohol is perfect geïntegreerd. Dit is bijna zo zacht als de bips van een baby. Donkerzoete toetsen van pruimen en gedroogde abrikozen gaan een mooie kruidigheid vooraf. Denk kruidnagel en nootmuskaat, verder aangevuld met wat zwarte peper en een mespuntje kaneel. Hij is echt groots als je hem even op je tong laat rusten. Succulent zonder winey te worden, maar het vat heeft wel heel duidelijk zijn stempel gedrukt.

De afdronk is fenomenaal. Donkerzoet, pittig gekruid met rood en donker fruit en een prachtig streepje woodsmoke dat een eeuwigheid blijft hangen.

Geweldige neus, succulent op smaak en een eeuwigdurende finish. Ik moet er geen tekening bij maken, zeker? Aanrader! Oh, kijk nu: mijn 25e Teeling! Leuk. Dankjewel Gunter en Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Pot Still Batch 1

Tasting Notes Posted on zo, maart 15, 2020 06:26:26

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still, Batch 1, OB 2018, 6.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Cognac

Enkele maanden geleden proefde ik al de Batch 2, Batch 3 en de ‘Unbatched’ Teeling Pot Still op een tasting bij TastToe in Boortmeerbeek. Ik vond ze interessant, maar niet bepaald erg goed. Het gaat hier duidelijk om jonge whiskey – hoe kan het ook anders? – die nog een weg af te leggen heeft. Enkel de Unbatched – waar ook wat sherryvaten voor werden aangesproken en die minstens 7 jaar oud is – was volgens mij al echt de moeite. Maar mijn tafelgenoot van de avond – Gunter M – zwoer dat ik Batch 1 zeker eens moest proberen en bezorgde me enkele weken nadien een sample. Vooruit dan maar!

De neus is erg jong met flink wat gras, groene twijgen, hooi en floraal. Flink wat graan en tannine, iets van groene tuinkruiden. Peterselie, zou ik zeggen. Qua fruit krijg ik wat jonge appels en kweepeer. Er zit een frisse munttoets aan, maar ook iets van cognac. Niet slecht, maar ik ben absoluut niet van mijn sokken geblazen.

De body is licht, maar niet waterachtig. Hij smaakt onmiddellijk fris, een beetje snoeperig op appels, peren en iets van lavendel. Mooie toets van karamel en honing en wederom die frisse munt. Dit ligt perfect in het verlengde van de neus. Tikkeltje kruidig op witte peper en gember. Midpalate krijg ik nog een hint van nougat en witte chocolade. Jong, fris en dapper.

De afdronk – op appels en peren – is weg in een oogwenk.

Dit gaat misschien vreemd klinken, maar van de eerste drie batches, is dit toch de beste. Bedankt, Gunter!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).