Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 15 Year Old Merlot Cask Finish, OB 2019, #17234, Belgian Tasting Tour 2019
Kleur: koper
ABV: 56.3%

Vers Gebrande Koffie

Ik heb toffe vrienden die me vaak een sample in de hand drukken en soms is het moeilijk te onthouden wat ik nu wel of niet meer in mijn vloeibare bibliotheek heb staan (op het moment van schrijven staan er nog 160 samples op mij te wachten…). Zo kan het al eens voorkomen dat ik twee keer hetzelfde sample ontvang, zoals bij deze speciale Teeling die gebotteld werd voor de Belgian Tasting Tour 2019 en een finish kreeg op een Merlot wijnvat.

Erg mooie en gelaagde neus die me heel even aan een goeie bourbon doet denken, maar al snel zijn ware gelaat toont. Mierzoet op donker fruit en vers gebrande koffie! Okkernoten en vleesjus. Hij is een tikkeltje umami. De typische lichte toetsen van Teeling zijn hier eerlijk gezegd ver te zoeken, maar het stoort niet aangezien deze neus echt wel een genot is.

Hola! Prima body en de alcohol is perfect geïntegreerd. Dit is bijna zo zacht als de bips van een baby. Donkerzoete toetsen van pruimen en gedroogde abrikozen gaan een mooie kruidigheid vooraf. Denk kruidnagel en nootmuskaat, verder aangevuld met wat zwarte peper en een mespuntje kaneel. Hij is echt groots als je hem even op je tong laat rusten. Succulent zonder winey te worden, maar het vat heeft wel heel duidelijk zijn stempel gedrukt.

De afdronk is fenomenaal. Donkerzoet, pittig gekruid met rood en donker fruit en een prachtig streepje woodsmoke dat een eeuwigheid blijft hangen.

Geweldige neus, succulent op smaak en een eeuwigdurende finish. Ik moet er geen tekening bij maken, zeker? Aanrader! Oh, kijk nu: mijn 25e Teeling! Leuk. Dankjewel Gunter en Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).