Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Barleywine, OB 2018, Barleywine Finish, 12.000 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Verwelkte Bloemen

De jongens van Teeling experimenteren er lustig op los met allerlei vaten. Neem nu deze Barleywine, een small batch release in samenwerking met Galway Bay Brewery. Eerst een rijping van zo’n 6 jaar op bourbonvaten en dan een finish op een gerstewijnvat (eigenlijk een zwaar bier, dus).  Ik presenteerde hem laatste nog op een Irish Whiskey tasting en deze kon op veel bijval rekenen.

Zachte neus met een scherp randje. Neen, dat is geen tegenstrijdigheid. De typische appel, meloen, citrus en overrijpe kersen die ik vaak bij deze whiskey ontwaar, ontbreken niet, maar er zit inderdaad een vreemd randje aan van de gerstewijn. Kruidig groen en iets van peper, zonder heel uitgesproken te zijn. Maar vooral: hij stinkt een klein beetje. Als van verwelkte bloemen.

Op smaak heeft hij daar geen last van. Lekker vol op kersen, appel en sultanas en iets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Doet wat aan jenever denken, zelfs. Maar speels is het wel en eerder apart als ik het vergelijk met andere whiskey’s die ik al van dit huis proefde. Dat maakt het wel interessant.

De afdronk is betrekkelijk lang, licht drogend, maar bovenal prikkelend en zoet.

Leuke Teeling, maar meer ook niet. Vooral de neus was moeilijk (da’s een eufemisme). Zo tussen de 40 en de 50 EUR. Daar kan je betere Teeling voor krijgen.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).