Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Plantation Rum Cask Finish

Tasting Notes Posted on za, maart 14, 2020 16:27:53

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Plantation Rum Cask Finish, OB 2018, 12.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Teeling Tropical

Net als de Teeling Barleywine is ook deze Plantation Rum onderdeel van hun zogenaamde Small Batch Collaboration reeks. Ook van deze werden 12.000 flessen op de markt losgelaten. Plantation kennen we vooral van erg tropische rum, dus ik verwacht me aan een klein fruitbommetje.

Ja! De klassieke kenmerken van het huis tekenen present: appels, peren, rozijntjes en kersen. Maar dat wordt op deze neus mooi bijgestaan door tropisch fruit à la ananas, mango en banaan. Na even ademen komen daar zelfs kokosnoot en sterfruit aan te pas. Ook wat licht verbrande karamel – maak daar gerust kandijsuiker van (na even ademen). Mooi!

Goeie body, bijna stroperig. Vol en fruitig op peer, appel en banaan. Hint van ananas. Maar de kersen gaan toch met de hoofdprijs lopen. Hij dartelt op de tong met wat gember en nootmuskaat, witte peper en koriander. Fris, fruitig, lekker.

Verrassend lange afdronk op geel en wit fruit met een pepertje.

Niet wereldschokkend, maar stukken beter dan de Barleywine, als u het mij vraagt. Maar ja, ik ben een zoetekauw. Bedankt, Manny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Barleywine

Tasting Notes Posted on za, maart 14, 2020 06:26:01

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Barleywine, OB 2018, Barleywine Finish, 12.000 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Verwelkte Bloemen

De jongens van Teeling experimenteren er lustig op los met allerlei vaten. Neem nu deze Barleywine, een small batch release in samenwerking met Galway Bay Brewery. Eerst een rijping van zo’n 6 jaar op bourbonvaten en dan een finish op een gerstewijnvat (eigenlijk een zwaar bier, dus).  Ik presenteerde hem laatste nog op een Irish Whiskey tasting en deze kon op veel bijval rekenen.

Zachte neus met een scherp randje. Neen, dat is geen tegenstrijdigheid. De typische appel, meloen, citrus en overrijpe kersen die ik vaak bij deze whiskey ontwaar, ontbreken niet, maar er zit inderdaad een vreemd randje aan van de gerstewijn. Kruidig groen en iets van peper, zonder heel uitgesproken te zijn. Maar vooral: hij stinkt een klein beetje. Als van verwelkte bloemen.

Op smaak heeft hij daar geen last van. Lekker vol op kersen, appel en sultanas en iets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Doet wat aan jenever denken, zelfs. Maar speels is het wel en eerder apart als ik het vergelijk met andere whiskey’s die ik al van dit huis proefde. Dat maakt het wel interessant.

De afdronk is betrekkelijk lang, licht drogend, maar bovenal prikkelend en zoet.

Leuke Teeling, maar meer ook niet. Vooral de neus was moeilijk (da’s een eufemisme). Zo tussen de 40 en de 50 EUR. Daar kan je betere Teeling voor krijgen.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).