Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 1982/2002 Jewels of Scotland, Lombard
Kleur: licht goud
ABV: 63.3%

Kalk

Kan er iemand mij uitleggen hoe Lombard een 20-jarige Clynelish kan bottelen op 63.3%? De enige uitleg is toch dat de spirit op een veel hoger alcoholpercentage op vat ging, niet? Daar wordt af en toe wel eens mee geëxperimenteerd, weet ik. Maar dit is toch wel straffe kost. Ik zal maar water bij de hand houden, zeker? Soit, voor mij was het een blij weerzien, want ik proefde hem voor het eerst in 2011, maar maakte toen weinig aantekeningen. Even rechtzetten.

Hij is lekker vettig, maar lang niet zo fruitig als ik van Clynelish gewend ben. Deze offreert op de neus vooral graan en havermout, vers geboend leder en pruimtabak. Er zit zelfs een licht zuurtje in als van rottende appelsienen. Gewoonlijk staat me dat wel aan, maar bij deze vind ik het net iets minder geslaagd. Op de achtergrond nog wat mokatine die één en ander probeert recht te trekken. Doe er wat water bij en je hebt vloeibare kalk in je glas.

Op smaak wordt dat allemaal onmiddellijk goed gemaakt. Mijn god, wat een bom! Kinine bij de vleet, roze pompelmoes, vijgen en dadels en een karrenvracht aan peper. Ondanks het helse ABV is deze toch drinkbaar zonder water. Maar toch… kom, een scheutje. Nu is hij veel toegankelijker, waardoor de nuances ook een pak beter te ontdekken zijn. Wit en geel fruit, suikerspin, karamel en kinine. Dit komt al aardig in de buurt van een schoolvoorbeeld van goeie Clynelish.

De finish is lang, warm, zoet en lekker.

Het is wel een beetje een one-trick-pony, maar lekker is hij alleszins.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).