Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 14 Year Old 2005/2019 Gordon & Macphail, Connoisseurs Choice, Refill sherry hogshead Batch 19/054, 268 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.2%

Mineraal & Herbaal

Vorig jaar kreeg de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail – hun core range, zeg maar – een nieuwe look. Deze jonge Clynelish is nog te koop voor zo’n 105 EUR.

Betrekkelijk minerale, herbale en waxy neus op perzik, netels, gele appels en zoethout. En ik moet bekennen, deze neus doet me in eerste instantie eerlijk gezegd niet zo heel veel. Maar als je hem even laat staan, wordt hij veel interessanter. Gelaagd, zeg maar. Je moet soms geduldig zijn.

De body is verrassend licht en olieachtig, maar de typische bijenwas is hier opvallend afwezig. Hij is wel heel erg mineraal en herbaal, wederom. En kruidig. Witte peper bij de vleet, waardoor het fruit niet echt de kans krijgt om te schijnen. Versta me niet verkeerd, hij is lekker, maar ontbeert de fruitigheid die ik van Clynelish verwacht. Tannine maken hem zelfs redelijk bitter en droog.

De afdronk is lang, drogend en bitterzoet.

Een degelijke Clynelish, maar zeker geen topper.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).