Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clynelish 14 Year Old 2005 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice

Tasting Notes Posted on 26/02/2020 16:24

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 14 Year Old 2005/2019 Gordon & Macphail, Connoisseurs Choice, Refill sherry hogshead Batch 19/054, 268 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.2%

Mineraal & Herbaal

Vorig jaar kreeg de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail – hun core range, zeg maar – een nieuwe look. Deze jonge Clynelish is nog te koop voor zo’n 105 EUR.

Betrekkelijk minerale, herbale en waxy neus op perzik, netels, gele appels en zoethout. En ik moet bekennen, deze neus doet me in eerste instantie eerlijk gezegd niet zo heel veel. Maar als je hem even laat staan, wordt hij veel interessanter. Gelaagd, zeg maar. Je moet soms geduldig zijn.

De body is verrassend licht en olieachtig, maar de typische bijenwas is hier opvallend afwezig. Hij is wel heel erg mineraal en herbaal, wederom. En kruidig. Witte peper bij de vleet, waardoor het fruit niet echt de kans krijgt om te schijnen. Versta me niet verkeerd, hij is lekker, maar ontbeert de fruitigheid die ik van Clynelish verwacht. Tannine maken hem zelfs redelijk bitter en droog.

De afdronk is lang, drogend en bitterzoet.

Een degelijke Clynelish, maar zeker geen topper.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Clynelish Select Reserve Diageo Special Release 2014

Tasting Notes Posted on 26/02/2020 06:21

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish Select Reserve, Diageo Special Release 2014, 2964 bts
Kleur: goud
ABV: 54.9%

De Heer Zij Gelooft!

In 2014 verscheen deze Clynelish in de Special Releases van Diageo, maar deed het destijds niet zo heel erg goed. Omwille van het feit dat het een NAS-whisky was met een prijskaartje van om en bij de 400 EUR (toen!), bleef deze lang beschikbaar. Zelfs vandaag de dag kan je hem nog op het schap vinden. Vreemd, niet? Maar ja, vijf jaar geleden was de NAS-discussie nog maar net losgebarsten. Maar uit goede bron heb ik vernomen dat het Clynelish betreft die twintig jaar en ouder is, aangevuld met één vaatje van slechts 13 jaar oud om hem wat extra frisheid te geven. Begrijpelijk dat ze dan liever voor een ronkende naam dan een leeftijdsaanduiding kiezen.

De Heer Zij Gelooft! Dit is een gewéldige neus. Clynelish op z’n best met knapperige Granny Smith appels, acacia honing, zoete perzik en vanille. Yoghurt met ananas. Limoensap en zeste van dezelfde vrucht. Niet zozeer waxy dan wel vettig. Boerenboter. Subtiel, elegant, groots. Sexy!

Hij komt lekker romig binnen en ondanks het hoge ABV is hij zalig zacht. Ja, tuurlijk, er zit een kruidig randje aan, maar dat wordt onmiddellijk verzacht door (nu toch) bijenwas, minerale toetsen en zoet fruit à la perzik, ananas, appels en mandarijn. Zelfs een hint van overrijpe banaan. Iets minder subtiel en elegant als de neus, maar zeker even groots en sexy. Dit is top spul.

De afdronk duurt lekker lang, licht gekruid en blijft zalig zoet.

Ik ben niet gelovig, maar dit is goddelijk. Bedankt voor het sample, Tasmaanse Duivel (you know who you are)! Dit is overigens mijn 85e ontmoeting met deze Highlander. Vandaag de dag zo’n 450 tot zelfs 600 EUR, wat dan weer van het goeie (veel) te veel is.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).