Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish Select Reserve, Diageo Special Release 2014, 2964 bts
Kleur: goud
ABV: 54.9%

De Heer Zij Gelooft!

In 2014 verscheen deze Clynelish in de Special Releases van Diageo, maar deed het destijds niet zo heel erg goed. Omwille van het feit dat het een NAS-whisky was met een prijskaartje van om en bij de 400 EUR (toen!), bleef deze lang beschikbaar. Zelfs vandaag de dag kan je hem nog op het schap vinden. Vreemd, niet? Maar ja, vijf jaar geleden was de NAS-discussie nog maar net losgebarsten. Maar uit goede bron heb ik vernomen dat het Clynelish betreft die twintig jaar en ouder is, aangevuld met één vaatje van slechts 13 jaar oud om hem wat extra frisheid te geven. Begrijpelijk dat ze dan liever voor een ronkende naam dan een leeftijdsaanduiding kiezen.

De Heer Zij Gelooft! Dit is een gewéldige neus. Clynelish op z’n best met knapperige Granny Smith appels, acacia honing, zoete perzik en vanille. Yoghurt met ananas. Limoensap en zeste van dezelfde vrucht. Niet zozeer waxy dan wel vettig. Boerenboter. Subtiel, elegant, groots. Sexy!

Hij komt lekker romig binnen en ondanks het hoge ABV is hij zalig zacht. Ja, tuurlijk, er zit een kruidig randje aan, maar dat wordt onmiddellijk verzacht door (nu toch) bijenwas, minerale toetsen en zoet fruit à la perzik, ananas, appels en mandarijn. Zelfs een hint van overrijpe banaan. Iets minder subtiel en elegant als de neus, maar zeker even groots en sexy. Dit is top spul.

De afdronk duurt lekker lang, licht gekruid en blijft zalig zoet.

Ik ben niet gelovig, maar dit is goddelijk. Bedankt voor het sample, Tasmaanse Duivel (you know who you are)! Dit is overigens mijn 85e ontmoeting met deze Highlander. Vandaag de dag zo’n 450 tot zelfs 600 EUR, wat dan weer van het goeie (veel) te veel is.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).