Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 13 Year Old 1995/2009, Signatory Vintage, Cask Strength Collection, Sherry Butt #12792, 547 bts
Kleur: koper
ABV: 58.2%

Respect

Deze whisky zit al bijna (nou, ja) even lang in de fles dan dat hij op het sherryvat heeft doorgebracht. Gebotteld in 2009 betreft het een Clynelish uit 1995 – de gouden periode, zeg maar – die na 13 jaar rijping op vatsterkte gebotteld werd in die oh zo mooie, maar oh zo onhandige decanters van Signatory. Heerlijk kleurtje, hoor. Het water komt me al in de mond.

Boem, pats, paukenslag! Wat een gewéldige neus! Christmas cake in je glas. Gekonfijt fruit, honing, baklava pastei, marsepein, geroosterde noten en kamfer. Er zit tevens een flink groene toets aan waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Ooh, mysterie!

Het hoeft niet te verbazen dat deze nogal ferm binnenkomt, met zo’n alcoholpercentage. En toch is hij drinkbaar – met respect te benaderen, uiteraard – zonder water toe te voegen. Lekker spicy op nootmuskaat en kruidnagel met een zwart peperbolletje in de mix. Waxy en zoet. Kinine zorgt ondertussen voor een bittertje. Het fruit is nog steeds gekonfijt: perzik, abrikoos, kers en stekelbes. Sevilla appelsienen. Zeste van citroen. Karamelpasta. Ik kan nog even doorgaan.

Als klap op de vuurpijl krijg ik in de middellange (dju, dat had langer gemogen!) afdronk nog een zilt randje.

Nou, nou, Clynelish op sherry? Het is geen straf. Wel straffe kost.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).