Distilleerderij: Dumbarton
Regio: Schotland
Fles: Dumbarton 31 Year Old 1987/2019, 3006 Whisky, Refill bourbon cask #25028, 139 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.4%

Popcorn

Ik kan het amper geloven, maar ik heb nog nooit – nog NOOIT! – een graanwhisky van Dumbarton geproefd. Deze distilleerderij – de thuisbasis van Ballantine’s zeg maar – werd in 1938 opgericht en sloot definitief de deuren in 1991.

Mooie toetsen van onrijpe banaan, marsepein, houtschaafsel, potloodslijpsel, popcorn en honing. Dat is de neus van deze mooie grain in een notedop. Nog iets van witte chocolade en een frisse florale toets. Boterbloempjes? Brésilienne nootjes en slagroom! Nog een sappige abrikoos op de achtergrond. Knap, hoor.

Hij is lekker romig in de mond, bijna stroop. Flink wat kruiden van de eik, nu. Denk kruidnagel en kaneel. Honing doet één en ander verzachten. Iets van tropische vruchten verschijnt. Denk ananas, banaan en wederom die abrikoos. De slagroom keert weer, deze keer op een beetje kokosnoot. Dit is erg goed.

In de verrassend lange finish zijn het kokosnoot en woodsmoke die de plak zwaaien, maar hij blijft bovenal bijzonder zoet.

Geweldig leuke grain. Note to self: ga op zoek naar meer Dumbarton!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).