Inverleven Distillery
High Street
Dumbarton
Scotland
Gesloten sinds 1991

Dumbarton

Hiram
Walker & Sons, de bekende distillateur uit Canada (van onder meer Canadian
Club), bouwde in 1938 een groot distilleerderijcomplex in Dumbarton, op de
denkbeeldige grens tussen de Lowlands en de Highlands. Ze hadden net
Ballantine’s aan hun portfolio toegevoegd en wilden zich verzekeren van
voldoende graan- en maltwhisky (om dezelfde reden kochten ze ook Glenburgie en
Miltonduff). In het complex stonden twee stillhouses met de bedoeling, naast de
graanwhisky die Dumbarton zou gaan heten, ook twee verschillende maltwhisky’s
te produceren: Inverleven en Lomond. Inverleven werd gestookt in traditionele
pot stills, de Lomond whisky werd gemaakt met – u raadt het al – Lomond stills.
Die laatste still werd in 1959 geïnstalleerd. Hieruit leren we natuurlijk
meteen dat er eigenlijk nooit een Inverleven Distillery geweest is, maar dat
het een maltwhisky was die geproduceerd werd in een graanwhisky complex (wat
ook het geval was bij o.a. Ladyburn, Glen Flagler enzovoorts).

Walker
installeerde overigens dezelfde Lomond stills in Glenburgie (om er de Glencraig
mee te maken) en in Miltonduff (om er Mosstowie mee te stoken) en later ook nog
bij Scapa (waar hij nog steeds staat). Rond 1987 werd Hiram Walker echter
overgenomen door Allied Brewers, die Allied Distillers en uiteindelijk Allied
Domecq werd. Zij verplaatsten de graanwhiskyproductie naar Strathclyde, omdat
Dumbarton moeilijk te renoveren viel.

Lomond

De
productie van Lomond maltwhisky werd al in 1985 stopgezet, Inverleven werd het
zwijgen opgelegd in 1991. De graanwhisky Dumbarton ging nog door tot 2002, maar
werd dan ook in de mottenballen gelegd. Ondertussen gingen de gebouwen tegen de
vlakte om plaats te maken voor projectontwikkeling.

Ooit
was Dumbarton de grootste producent in Schotland. Ze betrokken hun
productiewater van het Loch Lomond, waarnaar niet alleen de stills, maar ook de
in 1966 opgerichte Loch Lomond distilleerderij naar vernoemd werd (die dus
niets met Dumbarton te maken heeft). Toen Dumbarton dicht ging, kocht Mark
Reynier de oude Lomond stills op en verkaste die naar Islay. Immers, zijn grote
droom was de vergane glorie Port Charlotte weer tot leven te brengen – een idee
dat sinds de verkoop van Bruichladdich aan Rémy Cointreau op ijs ging. De enige
distilleerderij die vandaag de dag nog een Lomond still gebruikt voor de
vervaardiging van whisky is de Loch Lomond. Balmenach heeft er nog ééntje, maar
gebruikt die voor de productie van gin.

Range

De
maltwhisky Lomond werd nooit gebotteld (dus zeker niet verwarren met de single
malt van Loch Lomond), maar Inverleven is wel te vinden, zij het alleen bij de
onafhankelijke bottelaars zoals Gordon & Machpail.

Dumbarton
graanwhisky werd ook door de onafhankelijke bottelaars op fles getrokken.
Denken we maar aan Signatory, Cadenhead, Hunter Hamilton (Clan Denny) en Murry
McDavid.