Distilleerderij: Strathclyde
Regio: Schotland
Fles: Strathclyde 26 Year Old 1992/2019 Claxton’s, Bourbon Barrel 1967-457909, 199 bts
Kleur: stro
ABV: 50.6%

Appelcake

Strathclyde ligt langs de rivier Clyde in Glasgow en werd opgericht in 1927. Het is een Lowland graandistilleerderij die een belangrijke bijdrage levert aan de bekende Long John blend. De distilleerderij beschikt over 7 zogenaamde Coffey Stills. Tussen 1957 en 1975 werd hier ook de Kinclaith malt gestookt, maar dit volledig terzijde. Officiële bottelingen zijn er nagenoeg niet, maar dit is een leuke release van onafhankelijk bottelaar Claxton’s in hun bijzondere parfumachtige flessen. Hij is maar liefst 26 jaar oud.

Het eerste wat me opvalt is dat de neus iets umami heeft. How weird! Daarna volgen citroengras, tuinkruiden, marsepein en boerenboter. Iets van appelcake op de achtergrond. Hint van houtkrullen en vanillepudding. Leuk, maar ik ben nog niet van mijn sokken geblazen.

Hij is zacht en romig op de tong met zoete toetsen van marsepein, citroen, vanille en een snuif witte peper. Aangenaam, zeker, maar ondersteboven ben ik hier niet van, hoor.

De afdronk is middellang, warmend, een tikkeltje drogend en zoet.

Leuke grain, zeker, maar niets wereldschokkends. Zo rond de 120 EUR. Bedankt, Manny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).