Strathclyde Distillery

40 Moffat Street

Glasgow, G5 0QB

Scotland

+44 141 429 2024

Long John

In het hart van Glasgow, langs de rivier de Clyde aan Moffat Street, ligt de in 1927 opgerichte Strathclyde graandistilleerderij. Ze werd opgericht door Seager Evans, die reeds de Millbank gin distilleerderij in Londen bezaten. Tijdens de bouw van Strathclyde richtten ze tevens Long John International Ltd op, die natuurlijk bekend staan om hun populaire blend met dezelfde naam.

Voor de productie wordt het water betrokken van Loch Katrine. Er wordt gestookt in Coffey stills met een rectifier en een analyser. In totaliteit beschikt Strathclyde over 7 kolomalambieken. Sinds 26 juli 2005 is Strathclyde onderdeel van Pernod Ricard (Chivas Brothers). Ze produceert zo’n 40 miljoen liter spirit per jaar, waarvan het grootste deel gebruikt wordt voor blends zoals Long John en Chivas Regal.

Kinclaith

Dertig jaar na de oprichting van Strathclyde (in 1957) werd een maltwhisky distilleerderij opgericht op hetzelfde terrein, met één wash en één spirit still. Die kreeg de naam Kinclaith en bleef 18 jaar in bedrijf. Nadat ze in 1975 werd gesloten duurde het maar een jaartje om ze af te breken om meer plaats te maken voor de productie van graanwhisky.

Het hoeft da nook geen betoog dat Kinclaith single malt bijzonder moeilijk te vinden is – en als je al een fles kan vinden, zal je er een fortuin voor moeten neertellen. De vraag is maar of dat zo’n fles die kostprijs waard is.

Range

Officiële bottelingen van Strathclyde zijn er eigenlijk niet (meer), behoudens dan een Strathclyde 12 Year Old 2001 in de Chivas’ Cask Strength Edition uit 2013.

Onafhankelijke bottelaars komen wel af en toe met een mooi gerijpte graanwhisky van deze distilleerderij op de markt, met Duncan Taylor op kop. Zij bottelden al flink wat Strathclyde single casks in hun Rare Auld reeks.