Distilleerderij: Port Dundas
Regio: Schotland
Fles: Port Dundas 22 Year Old 1995/2018 Signatory Vintage, Cask Strength Collection, Hogshead #64901, 204 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.7%

Kokosnoot & Rumrozijntjes

Goh, ik heb nog niet zo gek lang geleden een zustervat geproefd, weliswaar gebotteld door The Ultimate. Maar we weten zeer goed dat die Hollandse bottelaar graag en vaak in de warehouses van Pitlochry gaat snuisteren. Deze werd door Signatory zelf op fles getrokken.

Op de neus is het duidelijk dat het familie is. Karamel, vanille, toffee, iets van banaan en kokosnoot, een hint van mandarijn en framboos. Nougat en marsepein. En ik moet bekennen: ik ben hier echt wel tuk op.

Hij plakt onmiddellijk aan je tanden en is mierzoet maar wel tegelijkertijd pikant. Witte peper, kaneel en gember komen eerst, maar eens de kruiden wat tot bedaren zijn gekomen proef je de heerlijke zoete toetsen die zo typisch zijn voor grain: karamel chocolade, kokosnoot, vanille, rumrozijntjes en vanille. Deze is echter wel een pak gelaagder dan zijn broertje #64904.

De afdronk is lang, warm, licht drogend en doet me denken aan pannenkoeken met ahornsiroop. Waar komt dat nou weer vandaan? Maar leuk is het wel.

Zet deze fles niet op tafel als je met vrienden gaat kaarten – tenzij je er niet mee inzit dat ze voor het einde van het kaartspel leeg is. Psssttt… hou het stil, maar euh… deze is ook lekker in een goeie kop koffie.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).