Port Dundas Distillery

Glasgow, Scotland

Gesloten sinds 2009

Glasgow

Port Dundas is een industrieterrein zo’n 2 kilometer ten noorden van de stad Glasgow. De regio is genaamd naar Sir Lawrence Dundas, één van de grote voorstanders van het Forth & Clyde Canal. In de 19e eeuw was het een centrum voor textielmolens, chemische fabrieken, graanverwerkende bedrijven en ijzersmederijen. In 1811 richtte Daniels MacFarlane hier de Port Dundas distilleerderij op, terwijl Brown, Gourlier & Co in 1813 een tweede distilleerderij op hetzelfde terrein opende… met dezelfde naam!

In 1845 kregen beide distilleerderijen column stills geïnstalleerd voor de productie van graanalcohol. Rond 1865 werden beide distilleerderijen samengevoegd en vervoegden ze DCL (in 1877), de voorloper van het huidige Diageo. De Dundashill Cooperage ligt vlak naast de distilleerderij. Hier worden als sinds 1770 vaten gemaakt voor de whiskyproductie, maar de productie werd ondertussen verhuisd naar de gloednieuwe Cambus Cooperage, die in november 2011 de deuren opende. Op 1 juli 2009, dus twee jaar voor de distilleerderij haar 200-jarige bestaan zou vieren, gingen de deuren dicht. Maar liefst 140 jobs gingen verloren. Diageo verhuisde de productie van graanalcohol naar haar twee andere graandistilleerderijen: Cameronbridge en North British.

Blends

Naar aanleiding van een brand in 1903, ging de distilleerderij tien jaar dicht voor renovatie, om in 1916 opnieuw door een brand getroffen te worden. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de productie stilgelegd. Een tweede grote renovatie werd doorgevoerd in 1966 door Scottish Grain Distillers, de toenmalige eigenaars.

In de jaren 1970 werd de laatste grote modernisering doorgevoerd. Op haar hoogtepunt produceerde de distilleerderij maar liefst 39 miljoen liter spirit! De distilleerderij besloeg dan ook een terrein van maar liefst 85.000m². Port Dundas graanwhisky werd vooral gebruikt voor de bekende blends van Diageo, met name Johnnie Walker, J&B, Bell’s, Black & White, Vat 69 en White Horse.

Range

Tot voor kort was er geen enkele officiële release van Port Dundas, maar daar kwam in 2011 verandering in toen een 20-jarige verscheen in Diageo’s Special Release.

Onafhankelijke bottelingen zijn er wel, maar niet echt veel. De bekendste zijn wellicht die van Douglas Laing, Duncan Taylor, Scott’s Selection en Cadenhead.