Distilleerderij: Port Dundas
Regio: Schotland
Fles: Port Dundas 20 Year Old 1990/2011, Limited Edition, 1920 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.4%

Fijn Maar Duur

Port Dundas werd net geen 200 jaar. De distilleerderij sloot definitief haar deuren op 1 juli 2009. Het neerhalen van de iconische schoorsteen op 6 september 2011 werd zelfs live op televisie uitgezonden. Wij proeven een – ondertussen – oudje dat door Diageo werd gelanceerd in hun jaarlijkse Special Releases van 2011. Het was overigens de eerste grain die zijn opwachting maakte in die veelbesproken reeks. Hij rijpte de eerste drie jaren op voormalige bourbonvaten, alvorens een tweede periode van maar liefst 17 jaar door te brengen op een combinatie van Europese eik, first fill bourbonvaten en voormalige sherryvaten. Het kleurtje spreekt boekdelen!

Deze neus is ronduit schitterend! Flink wat sherrytoetsen van cake met chocolade, pruimenlikeur, bosbessen, appelsien, kandijsiroop en viooltjes (de paarse gummi snoep, niet de bloemen, voor alle duidelijkheid). Dadels, aardbeien, rode-veter-snoep, kersensap en zelfs iets wat me wat aan rum doet denken. Kaneel en bakkerskruiden. Succulent, donker en complex.

Hij komt stevig binnen, lekker pikant op kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Onmiddellijk mierzoet op donker en rood fruit, chocoladekoekjes met appelsienvulling, harde aardbeiensnoepjes maar met een extraatje in de vorm van licht bittere houttoetsen. Iets van hazelnoten en koude koffie verschijnt midpalate. Prima balans.

De afdronk is lang, donkerzoet, licht bitter en een beetje drogend, maar vooral bijzonder lekker!

Dit is zonder enige twijfel één van de lekkerste Port Dundas – misschien wel graanwhisky in het algemeen – die ik al mocht proeven. Wat een fijn – maar duur – flesje!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).