Distilleerderij: Port Dundas
Regio: Schotland
Fles: Port Dundas 46 Year Old 1971/2018 Murray McDavid, Bourbon Barrel + Refill Bourbon Finish, Cask #14001, 200 bts
Kleur: koper
ABV: 47.7%

Grootste Finish

Port Dundas is een industriewijk ten noorden van Glasgow genaamd naar Sir Lawrence Dundas die in de 19e eeuw mee aan de wieg stond van het Forth & Clyde Canal, waardoor de wijk zo kon floreren. In 2009 ging de distilleerderij dicht en verhuisde de productie naar Cameronbridge en North British. We hebben het genoegen een oude grain van deze distilleerderij te proeven gebotteld door Murray McDavid.

Een neus die barst van de vanille en sultanas, maar tevens wat marsepein en crème brûlée prijsgeeft en dan wat butterscotch en iets wat me aan houtlijm doet denken. Ook nog iets van gedroogde plantenresten – wat ik niet meteen had verwacht – en koffiegruis. Tot slot verschijnt er wat gebakken banaan. Tikkeltje atypisch, maar wel interessant.

De body is zacht, de aanzet licht gekruid. Denk kruidnagel en kaneel met een hint van saffraan. De tannine zorgt alvast voor een bittertje, maar gelukkig wordt hij nooit oaky. Maar ik zou hem ook niet per sé zoet willen noemen. Hoewel er wat sultanas en banaan verschijnen, is deze vooral zoetzuur, alsof er wat pompelmoes of stekelbessen mee gemoeid zijn.

De afdronk is zijn sterkste kant. Nu wordt het echt lekker. Lang, warm en heerlijk zoet op sultanas en donkere honing met een pepertje op het sterfbed.

Deze werd mij door verschillende mensen de hemel ingeprezen en misschien dat ik daardoor wat teleurgesteld ben. Hij is goed, erg goed zelfs, maar niet hemels – behalve dan de finish; die is groots.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).