Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 10 Year Old Single Grain, OB 2019, Oloroso Sherry Cask Finish, Cask #218, 500ml, 916 bts
Kleur: amber
ABV: 60.5%

11

Sinterklaas

De 10-jarige single grain van Braeckman wordt vermarkt in flesjes van 50cl en gebotteld op 46%. Maar ze hebben zopas ook een single barrel uitgebracht van hun graanwhisky, die nog een finish kreeg van tien maanden op een oloroso sherry cask en bovendien op fles werd getrokken op een heuse 60.5% ABV. Overigens bestond de mashbill uit rogge en gemoute gerst. Het sherryvaatje hem deze grain een mooie amber kleurtje gegeven. Het oog wil ook wat!

Oh, my! Ja, dit is geweldig! Gebakken banaan, chocolade met pralinévulling, verse vijgen en een zachte kruidigheid in de vorm van kruidnagel en tijm. Een met appelsienconfituur belegde botercroissant, marsepein en notenolie. Zeer smeuïg, zeer rond en succulent. Topneus!

Prima body en zoete aankomst. Brandt absoluut niet, ondanks de vatsterkte. Wat minder zoet dan de neus beloofde door een toevloed aan houtkruiden (nootmuskaat, kaneel, bakkerskruiden), maar nog steeds erg rond en rijk. Kruidenkoek, speculaas, donkere vruchten en chocolade. Dit doet denken aan Sinterklaas.

De afdronk duurt een eeuwigheid, is lekker kruidig en warm, maar laat je mond wel kurkdroog achter.

Indrukwekkende grain van eigen bodem die duidelijk geprofiteerd heeft van een erg actief oloroso-vat. Topper. Er zijn slechts 916 flesjes verkrijgbaar voor zo’n 90 à 100 EUR… voor een half litertje, hé. Too rich for my blood. Maar deze is wel absoluut geweldig.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).