Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Braeckman 12 Year Old Single Grain Single Barrel Cask Strength

Tasting Notes Posted on di, februari 11, 2020 16:03:49

Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 12 Year Old Single Grain, Single Barrel Cask Strength, Cask #83, 500ml, 242 bts
Kleur: goud
ABV: 66.1%

Popcorn

Deze single grain van het Belgische Braeckman rijpte maar liefst 12 jaar lang en is afkomstig van een single barrel. Het alcoholpercentage doet me nu al naar adem happen. 66.1%? Jawadde. Dat beloofd.

De neus is mierzoet en graankoekjes, vanille, amandelpasta, zilverpoets (!) en pralinévulling. Maar je zou absoluut niet zeggen dat deze op zo’n ongoddelijk alcoholpercentage zit, zo zacht is hij. Verrassend en erg uitnodigend.

Hij is lekker romig en mondvullend en laat nu toch even zien hoe krachtig hij is. Maar dat neemt niet weg dat ik niet de neiging krijg om hier water aan toe te voegen. Mooie integratie van de alcohol, dus. Marsepein, graankoekjes van LU, vanille bij de vleet, maar ook iets van houtkrullen en witte peper. En het is allemaal goed. Niets houtlijm of vernis, wat je bij sommige jonge grain wel eens kan hebben. Dit is een erg cleane grain, als u het mij vraagt. Midpalate verschijnt wat zoete popcorn en iets van nougat.

De afdronk is mierzoet en gepeperd, maar duurt wel een zalige eeuwigheid.

Geweldige grain van eigen bodem. Braeckman heeft duidelijk goed spul, maar helaas is de prijs aan de hoge kant. Je moet voor deze toch wel zo’n 85 EUR veil hebben. Voor 50cl is dat verre van goedkoop. Het is dan maar goed ook dat hij erg lekker is.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Braeckman 10 Year Old Single Grain Oloroso Finish

Tasting Notes Posted on di, februari 11, 2020 06:02:58

Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 10 Year Old Single Grain, OB 2019, Oloroso Sherry Cask Finish, Cask #218, 500ml, 916 bts
Kleur: amber
ABV: 60.5%

11

Sinterklaas

De 10-jarige single grain van Braeckman wordt vermarkt in flesjes van 50cl en gebotteld op 46%. Maar ze hebben zopas ook een single barrel uitgebracht van hun graanwhisky, die nog een finish kreeg van tien maanden op een oloroso sherry cask en bovendien op fles werd getrokken op een heuse 60.5% ABV. Overigens bestond de mashbill uit rogge en gemoute gerst. Het sherryvaatje hem deze grain een mooie amber kleurtje gegeven. Het oog wil ook wat!

Oh, my! Ja, dit is geweldig! Gebakken banaan, chocolade met pralinévulling, verse vijgen en een zachte kruidigheid in de vorm van kruidnagel en tijm. Een met appelsienconfituur belegde botercroissant, marsepein en notenolie. Zeer smeuïg, zeer rond en succulent. Topneus!

Prima body en zoete aankomst. Brandt absoluut niet, ondanks de vatsterkte. Wat minder zoet dan de neus beloofde door een toevloed aan houtkruiden (nootmuskaat, kaneel, bakkerskruiden), maar nog steeds erg rond en rijk. Kruidenkoek, speculaas, donkere vruchten en chocolade. Dit doet denken aan Sinterklaas.

De afdronk duurt een eeuwigheid, is lekker kruidig en warm, maar laat je mond wel kurkdroog achter.

Indrukwekkende grain van eigen bodem die duidelijk geprofiteerd heeft van een erg actief oloroso-vat. Topper. Er zijn slechts 916 flesjes verkrijgbaar voor zo’n 90 à 100 EUR… voor een half litertje, hé. Too rich for my blood. Maar deze is wel absoluut geweldig.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).